Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Българските космически храни са търсени от чуждите пазари

Проф.д-р Илиана Начева, Институт по криобиология към Селскостопанската академия, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 26.02.2021

20:02 | 26 февруари 2021
Обновен: 13:08 | 1 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Космическата храна или така наречената лиофилизирана храна, каквото и е научното наименование, се основава на една технологията, почиваща на чисто физичен закон - сублимация, при който замразената влага се отделя под въздействието на вакуум и тя преминава директно в газообразно състояние, пропускайки течното. Това сподели проф.д-р Илиана Начева, Институт по криобиология към Селскостопанската академия, в рубриката  "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" с водещ Велина Велинова.

"Българската космическа храна е оригинална технолгия, разработена от академик Цветан Цветков още през 70-те години на миналия век, и тя е действително много интересен феномен за страната ни, тъй като по тази технолгия са разработени първата група така наречени български космически храни или българско космическо меню".

Проф. Начева сподели, че принципът на производство е следният: първоначално продуктите се замразяват при ниски температури до -40 градуса по Целзий, след което влага се отнема под вакуум и постепенно се повишава температурата в рамките до +35 градуса по Целзий.

"В резултат се получават едни изцяло изсушени продукти с влажност до 5%, която е равномерно разпределена в целия обем на продукта. Продуктите са с много фина консистенция, олекотени максимално до 1/4 от първоначалното им тегло, превръщайки ги в много удобни както за транспортиране, така и за приготвяне на прах, таблети и всякакви други форми".

"Процесът сублимация отнема три до четири дни, като трябва да се вземе предвид, че предварително суровината се обработва, след като я получим от специални производители, като работим само и единствено с български компании", допълни гостът.

"Качеството на българската космическа храна спрямо останалия свят е на изключително високо ниво, но от друга страна обаче, ако сравним по производство, ние сме доста назад в класацията по простата причина, че у нас масово производство на подобен тип храна няма. Това отчасти се дължи на техниката, която от години е амортизирана и не може да поема подобно производство, но и от факта, че в България няма пазар, докато в чужбина космическа храна се предлага на магазинерските рафтове". 

От разговора стана ясно, че Институтът по криобиология преди една година е приключил съвместен проект заедно с Европейската космическа агенция и Института по космически технологии към БАН.

"В проекта ние разработихме 12 комплекта космически хранителни модули, разпределени в две групи - биостимулативни и адаптогенни. Това е едно разнообразно меню, което за разлика от останалите храни включва в себе си много широк диапазон микроорганизми, микробионни култури и екстракти, които повишават и съотвестват на изразходвания микронутриентен и макронутриентен баланс в организма, който най-вече се получава при продължителни полети в Космоса."

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук