Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българските строителни работници са далеч по-гъвкави, отколкото чуждестранните им колеги

Груйчо Събев, директор на Caamano CZ International Glass Corporation, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 19.11.2020

20:00 | 19 ноември 2020
Обновен: 20:36 | 19 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Българите, работещи в сектора на строителството и по-специално в този на остъкляването, са далеч по-гъвкави, отколкото чуждестранните им колеги. Това заяви Груйчо Събев, директор на Caamano CZ International Glass Corporation, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова

"Операциите на нашата компания не са ограничени само в Чехия, затова смея да кажа, че българските работници се справят много добре в условията на международната конкуренция. Но все пак си имаме и своите недостатъци като всички други"

Груйчо Събев коментира, че специално за Чехия коронакризата се е отразила изключително негативно на броя на поръчките за остъкляване, тъй като секторът е тясно свързан със строителството и отварянето на нови магазини.

"Въпреки негативната тенденция, която важи не само за Чехия, но и за цяла Европа, имаме направени поръчки до края на тази година. Оказва се, че вътрешното търсене за нашите услуги в Чехия е доста по-високо от средното за Европа. Според мен това се дължи отчасти на преценката на хората, че сега, когато всички са затворени, е подходящ момент за освежаване на техните апартаменти, хотели и ресторанти"

По отношение на взетите противопандемични мерки от чешкото правителство гостът сподели, че към този момент е въведена най-високата степен на опасност.

"Затворени са всички магазини, които не са от първа необходимост. Носенето на маски е задължително на открито, ако не може да се спазва дистанция, както и на закрито. Гимназиите са затворени, докато началните училища все още работят. Наложен е вечерен час - от 21:00 ч. до 05:00 ч. нямаме право да излизаме навън без уважителна причина. Пътуванията с туристическа цел са прекратени"

От разговора стана ясно, че условията на труд в Чехия относно строителния бранш са благоприятни.

"Осигуровките покриват 100% от заплатата, здравеопазването е на високо ниво, както и стандартите за безопасност на труда"

Във връзка с размера на възнагражденията Груйчо Събев поясни, че те могат да достигнат над 2000 лв нетна месечна заплата (30 хиляди крони) за квалифициран работник, а заплатите на специалистите "могат да стигнат до зашеметяващи суми"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.