Търсенето на кадри в IT индустрията у нас ще се засили през 2021 г.

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

16:10 | 22 януари 2021
Обновен: 16:13 | 22 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През 2020 г. редица хора от IT индустрията в България не са се осмелили да сменят работните си места, макар да са имали такова желание, а причината за това е била несигурността около пандемията. През тази година обаче ще видим промяна в тази тенденцията и повече движение на пазара на труда в този бранш. Това заяви в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Митко Василев, мениджър „Събития“ в DEV.BG.

„Миналата година заради пандемията, заради несигурността, заради това, че не знаем какъв  ще бъде утрешният ден, хората бяха много по-предпазливи към смяната на работа и при ходенето на интервюта. Тази година според мен ще е обратното. Всеки, който по някакъв начин е планирал смяна на работа или да се огледа за следващия си работодател, ще се насочи в тази посока“, посочва той.

В тази връзка DEV.BG разработи собствена платформа за обяви за работа в IT индустрията в България, в която вече има над 1700 предложения от над 400 компании. Екипът е работил по проекта в продължение на почти две години, а близо сто души са били ангажирани с тестовете на бета версията, като са давали обратна връзка.

„2020 г. беше предизвикателна, но това може би е единственият бранш, който продължава да се развива, независимо от пандемията. Вярвам, че тепърва ще се отвори още повече, защото цялата дигитализация, която следва след пандемията, трябва да бъде захранена“, посочва Митко Василев.

Той споделя още, че през миналата година част от фирмите в сектора са претърпели загуби и не са наемали нови кадри със същия темп както преди. От това са спечелили други играчи, които са побързали да привлекат повече хора и да разширят екипите си в момент, в който това им е особено необходимо.

Какви експерти търсят IT работодателите в България чуйте в интервюто.