Конкуренцията в стрийминга на видео игри ще продължи да расте

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

15:41 | 21 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В глобален план има огромна конкуренция кой ще се превърне в Netflix на стрийминга на видео игри на живо, а тя ще се засилва, защото се увеличава броят на хората, които се насочват към гейминга. Това коментира в технологичния подкаст “Update” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова Мартин Кадинов, съосновател на новата агенция TDB Play.

Той подчерта, че Twitch е платформата, която е обособила тази категория преди по-малко от десетилетие, но след това в сектора е продължило навлизането на нови корпоративни играчи, в това число гиганти като YouTube и Facebook.

„При всички положения времето, което хората прекарват, гледайки съдържание, свързано с видео игри ще се увеличава, респективно ще има и голяма конкуренция“, посочва Кадинов.

По думите му е трудно да се прецени дали ще се стигне до сценарий на сливания и придобивания заради наличието на много компании в сектора. Конкуренцията ще остане концентрирана върху съдържанието, което различните платформи предлагат.

„Хората намират пътя до своето съдържание в една все по-либернална и демократична среда на дистрибуция. Със сигурност публиките, които гледат гейминг, ще се увеличават и конкуренцията между платформите няма да спре“, категоричен е гостът.

Той не изключва вариант Twitch да продължи да се налага като водеща платформа, но има сценарий, в който и телевизиите биха могли да се адаптират към този пазар и да започнат да показват видео стрийминг на игри.

На въпрос дали пандемията ще повлияе на създаването на игри като доведе до забавяне на премиерите на някои заглавия, Мартин Кадинов коментира, че случващото се „вероятно ще има малък отпечатък тук и там“, но той не смята, че ефектът ще е толкова осезаем.

Според него е възможно да се наблюдава обратна тенденция за засилено и забързано производство на видео игри, защото те ще имат по-добра възможност спрямо другите форми на съдържание.

„Ако обеднее каталогът на големите видео стрийминг платформи, хората ще имат повече свободно време“, коментира той, допълвайки, че това е възможност индустрията за игри да намери нови публики.

Какво да очакваме от Българския гейминг маратон, който ще се проведе в края на този месец, и какви са перспективите пред цялата индустрия за игри, чуйте в целия запис.