Финансист: Мерките за работодателите ще бъдат ефективни само месец

Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, В развитие, 26.03.2020

15:59 | 26 март 2020

Най-важното в настоящата ситуация около коронавируса е кога икономиката може да бъде оставена да работи свободно. Това е най-важната антикризисна мярка. Оттам нататък рецесията, която се случва и в България, и в еврозоната, и на ниво целия свят, ще тежи още дълго време. Това каза Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Това, което изглежда като най-силна антикризисна мярка, е ограниченията да бъдат свалени. Това обаче е неосъществимо в момента”.

Според Чобанов моделът, при който държавата покрива 60% от разходите на работодателите, за да задържат служители на работа, ще бъде ефективен в рамките на месец.

“При всеки следващ месец продължение на мерките, които ограничават възможността да се работи, за компаниите ще стане много неизгодно да задържат служители. Ще е необходимо да се търсят други механизми за компенсиране”, посочи той.  

По думите на госта, тъй като в момента няма как да се запази икономическата активност, е важно икономиката да се изчисти от пречките, които да позволят възстановяване в даден момент.

“Нежизнеспособните бизнеси е по-добре да бъдат ликвидирани по някакъв начин и освободените ресурси да бъдат използвани по-ефективно”.

Финансистът отбеляза, че фирмите могат да пренасочат дейността си, например към производство на необходимите медицински продукти, но не бива всячески да се опитват да запазят старата си дейност, която след кризата не би била добра, защото това създава допълнителни фрикции в икономиката.

“Мерките на първо място трябва да са насочени към отделния човек - хората да могат да оцелеят”, каза още Чобанов.