БХРА: Съкратените в туризма може да стигнат 50% през тази седмица

Вени Петрова, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Бизнес старт, 25.03.2020

10:06 | 25 март 2020

Обявената мярка от страна на държавата да поеме 60% от заплатата на работник за запазване на работните места в засегнатите сектори е финансов ритник. Това заяви Вени Петрова, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тя обясни, че 60% от средния осигурителен доход е и ангажиментът от страна на държавата при обезщетение за безработица.

„Ако ние не съкратим служители и при плащане на остатъка от 40% ще продължим да дължим всички останали данъци и осигуровки. Бизнесът не работи, а има задължения, тази мярка няма да ни облекчи“.

Все пак Вени Петрова каза, че приветства това, което прави правителството, но според нея предвидените средства в размер на 4.5 млрд. лв. от страна на държавата ще стигнат до 10-12% от фирмите.

По отношение на разсрочване плащането на данъци председателят на БХРА каза, че тази мярка не отменя задълженията на бизнеса и пред него се очертава истинска агония.

„В България в туристическия сектор очакваме бум на безработицата. Заетите в сектора са около 500 хил. души. Около 20% бяха съкратени през миналата седмица, а останалите са в платен или неплатен отпуска, очакваме през тази седмица съкратените да достигнат 50%“.

„Нашият бизнес прави 12-13% от БВП и държавата трябва да се погрижи за него“, подчерта още гостът.

Още за предложените 22 мерки за справяне с кризата в туристическия сектор по време на извънредното положение и след това гледайте във видеото.