Потвърдено: Без молове, училища и ресторанти до 13 април

Срокът на ограничителните мерки срещу коронавируса у нас беше удължен със заповед на здравния министър

14:07 | 26 март 2020
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: БГНЕС
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Снимка: БГНЕС

Със заповед от днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до 12 април, включително, за когато е предвиден и настоящият край на извънредното положение у нас.

До 12 април в България остават затворени яслите, детските градини, училищата и университетите. Удължаването на сроковете ще засегне и театрите и кината, тъй като в предишната заповед беше включена забраната за провеждането на всякакъв вид масови мероприятия.

С издадената от министъра заповед днес се допуска в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Остава и забраната за необосновано движение между областните центровекакто и за посещение на паркове, градинки, спортни и детски площадки.

С отделна заповед на здравния министър беше облекчен пропускателният режим на входно-изходните пътища на областните центрове.

Според нея през тях ще могат да преминават лица само в случай на полагане на труд в населеното място; по здравословни причини; завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес; при необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, както и при нужда от снабдяване със стоки от първа необходимост.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта; медицински документ; документ за самоличност; декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

Удължаването на рестрикциите с цел намаляване на разпространението на коронавируса бе предложено тази сутрин от Националния оперативен щаб. Потвърдените случаи на заразени с коронавирус у нас вече са 243.