Трябват цялостни решения за съхраняване на икономиката

Атанас Пеканов, Австрийски институт за икономически изследвания, В развитие, 24.03.2020

13:57 | 24 март 2020

Трябват цялостни решения за съхраняване на икономиката в момент, когато тя е замръзнала. Това каза Атанас Пеканов, Австрийски институт за икономически изследвания, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В Австрия, Германия и други европейски страни има подготвени планове за такива ситуации. Никой не е очаквал такава криза, но някои страни имат подготвени мерки, които да се прилагат относително бързо". 

Според него икономическите мерки в България се забавят. 

"Повечето страни приемат обширни мерки, които покриват работещите, самонаетите, социалната система и в същото време се подпомага бизнеса, така че той да не натовари допълнително социалната система. Търси се баланс между всички тези мерки". 

По думите му неслучайно всички световни институции предупреждават, че е важна светкавичната реакция. „След един месец вече ще е късно да оправяме щетите, които се нанасят всеки ден“, допълни той. 

„Повечето икономисти казват, че трябва да замразим икономиката, а не да я върнем назад. Трябва да опитаме да изчакаме месец, без да нанасяме допълнителни щети чрез личните ни действия“. 

Той коментира, че в САЩ големият дебат е дали огромният фискален стимул да бъде насочен към тези, които ще бъдат безработни и понеслите най-големия шок, или да се случи веднага и да бъде по-широк, което означава загуба на средства от данъкоплатците.