Google и Facebook въведоха задължителни ваксини в офисите си

Netflix стана първото холивудско студио, което налага ваксини в американски продукции

09:56 | 29 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Facebook Inc. обяви на служителите си, че ще изисква от тях да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, за да се върнат в офисите на компанията в САЩ.

„Когато офисите ни отворят отново, ще изискваме всеки, който идва на работа в някой от нашите кампуси в САЩ, да бъде ваксиниран“, заяви говорителка на Facebook в изявление. Компанията ще има въведен процес за тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. „Ние ще оценяваме нашия подход в други региони с развитието на ситуацията“, се казва в съобщението

Facebook очаква около 50% офис капацитет в САЩ до началото на септември, с пълна възвръщаемост до октомври. Служителите могат да кандидатстват за работа от разстояние за постоянно, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви, че очаква през следващото десетилетие до половината от служителите на Facebook да работят отдалечено.

Нарастването на "делта" варианта на коронавирус усложни усилията на компаниите да върнат служителите. Apple Inc. и Google на Alphabet Inc. отложиха плановете за повторно отваряне за октомври от септември.

Няколко часа преди Facebook Google заяви, че забавя датата на връщане в офиса си и ще изисква работниците да бъдат ваксинирани, като се позова на опасенията за нарастването на инфекциите от варианти на Covid-19.

Сега технологичният гигант ще поиска от повечето служители да се върнат в кампусите, започвайки от 18 октомври, заяви главният изпълнителен директор Сундар Пичай в сряда. Работниците, които се върнат, ще трябва да покажат доказателство за ваксинация, пише Пичай в бележка, публикувана в блога на Google.

Задължението в Google ще влезе в сила през следващите седмици в САЩ, а след това ще обхване и други региони в света, каза Пичай. Той уточни, че правилото няма да важи в страните, където ваксините са трудно достъпни. Предвиждат се и изключения за хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Компанията съобщи, че датата за официално връщане в офисите е 18 октомври, след като първоначално за такава бе обявен 1 септември. Оттогава около 80% от служителите трябва да работят физически в офис на компанията поне три дни в седмицата. Около 20% от служителите ще продължат да работят от домовете си.

Докато четвъртата вълна от пандемията започва да обхваща САЩ, Netflix стана първото холивудско студио, което налага ваксини в американски продукции за актьори и хора, които са в близък контакт с тях.

Този ход идва в светлината на последните насоки за връщане към работата, одобрени от холивудските съюзи и студия миналата седмица, които проправят пътя за задължителни ваксинации в продукции.

До четвъртък сутрин няма информация друго студио да е въвело подобна политика.