25 нови случая на тромбоза при ваксинирани с AstraZeneca във Великобритания

Редица държави разчитат на продукта, за да излязат от пандемията - милиони дози са приложени в Европа

13:12 | 2 април 2021
Обновен: 18:06 | 2 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
25 нови случая на тромбоза при ваксинирани с AstraZeneca във Великобритания

Британското правителство оповести 25 нови случая на редки тромбози, свързани с ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca. Броят им не е включен във вече обявените случаи на нежелани реакции, предава Bloomberg.

Зачестилите нежелани реакции след прилагане на продукта на AstraZeneca накараха европейските страни да приемат предпазни мерки. Общият брой на случаите към 24 март е 30, се казва в изявление на британската Агенция по лекарствата (HPRA). Няма данни за подобни реакции към ваксината BioNTech/Pfizer, става ясно още от него.

Ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, е обект на строг контрол и губи подкрепа в Европа. Въпреки това редица държави разчитат на продукта, за да излязат от пандемията - милиони дози са приложени в целия регион.

Агенцията по лекарствата на Острова поясни, че 30-те инцидента стават ясни на фона на 18.1 милиона дози от ваксина AstraZeneca, поставени към тази дата. На 18 март регулаторът оповести 5 случая към 11 милиона ваксинирани.

„Въз основа на този текущ преглед ползите от ваксините срещу Covid-19 продължават да надвишават всички рискове. Съветваме хората да не отказват да им бъде поставена ваксина, когато им се предложи“, се казва още в позицията на агенцията. Ваксините AstraZeneca и Pfizer показват "много високи нива на защита" срещу вируса, отбелязва още институцията и напомя, че "всички ваксини и лекарства имат странични ефекти".

По-рано тази седмица регулаторният орган на Европейския съюз (EMA) заяви, че е възможна връзка между ваксината AstraZeneca и рядък тип тромбоза. Очаква се следващата седмица Комисията по безопасност към EMA да издаде актуализирана препоръка .

Германия забрани хора под 60 години да приемат ваксината на AstraZeneca на фона на нарастващата загриженост относно нежеланите ефекти. Това може да забави допълнително вече изоставащата имунизационна програма в Европа, докато случаите на заразени с вируса да се увеличават отново. 
В петък Австралия съобщи за още един случай на нарушения в кръвосъсирването след прилагане на ваксината на AstraZeneca.