Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Д-р Боян Иванчев: Демо трейдингът не носи ползи на мозъка

Д-р Боян Иванчев, заместник-председател на СД на Адванс Екуити, Insider, 24.11.2019

20:30 | 24 ноември 2019
Д-р Боян Иванчев, заместник-председател на СД на Адванс Екуити, и Бисер Варчев, водещ на предаването "Insider". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Боян Иванчев, заместник-председател на СД на Адванс Екуити, и Бисер Варчев, водещ на предаването "Insider". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да опознаем по-добре собствената си ирационалност, грешките си и съответно пазарната ирационалност, трябва да знаем, че сме длъжни да търгуваме с истински пари. Това каза д-р Боян Иванчев, заместник-председател на Съвета на директорите на Адванс Екуити, в предаването „Insider“ с водещ Бисер Варчев.

„Чрез изследване в неврокогнитивна лаборатория доказахме, че демо трейдингът не носи ползи на мозъка“, посочи Иванчев. Той отбеляза, че за целта е направена игра в средата на ядрено-магнитен резонанс, като чрез нея е изследвана активацията на мозъчните зони на участниците чрез идентифициране нахлуването на кръв.

„При проведените експерименти се установи със сигурност, че при вземане на решения с хипотетични пари, активацията на префронталния кортекс или е много малка, или липсва. При вземане на решения с реални пари, активацията е отчетлива“, коментира още Иванчев.

„Доказахме, че ако някой ако би желал да се обучи чрез демо трейдинг, то това може да му даде само операционни умения“.

Иванчев отбеляза, че всяка една конкретна дейност има отражение върху възприемането на реалността. „В случая при трейдърите има приучаване на мозъка към дадения вид стрес“, добави той.

„Човек привиква към характерния за работата си стрес, към детайлите на това, което той прави ежедневно“.

Според госта това помага за правилното взимане на решения на по-късен етап.

„Опитът води до подобряване на резултатите на трейдърите“.

Иванчев поясни, че приема опита като събирателно понятие на всичко, свързано с дейността. Какво включва понятието и какво още е необходимо за успешната работа на трейдъра – вижте във видео материала.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.