Трейдърите пренебрегват заплахи заради фокуса върху изборите в Кралството

Валутните пазари не оценяват риска от втората фаза на Brexit - търговските преговори, смятат анализатори

10:54 | 16 ноември 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

С насочването на целия фокус върху предстоящите парламентарни избори във Великобритания, трейдърите може би пренебрегват по-големите заплахи, пише Bloomberg.

Дори оптимизмът да нарасне, ако партията на премиера Борис Джонсън спечели вота и постигне благоприятна за пазарите сделка за Brexit, нестабилната икономика и перспективата за трудни търговски преговори с блока притесняват някои.

Стойността на британския паунд нарасна с около 5% през това тримесечие, след като Джонсън постигна споразумение с Европейския съюз (ЕС) и получи предварителното одобрение на депутатите, което разсея пазарните тревоги за предстоящ “твърд” Brexit.

Стойността на британския паунд нарасна с 5% през тримесечието заради оптимизъм около Brexit. Графика: Bloomberg

Темпът на икономическа експанзия на Кралството обаче е най-нисък от почти десетилетие, като стратег на Societe Generale очаква ефектът от Brexit да свива годишния ръст на британската икономика с 0,5 процентни пункта през идното десетилетие.

“В дългосрочен план има известна увереност”, посочва портфолио мениджър в Allianz Global. 

Според изследване на Bloomberg от миналата седмица стойността на паунда може да нарасне до 1,34 за долар, ако Консервативната партия спечели на изборите през декември, което е и най-вероятният сценарий. Следващият най-очакван изход от вота е Лейбъристката партия да оглави коалиция, което ще понижи стойността на паунда само с 1% в краткосрочен план, сочи още изследването.

“Дори и Джонсън да успее да финализира настоящата сделка с ЕС, това би белязало само първата фаза на Brexit - напускането на Великобритания и би оставило тежката задача за изграждането на напълно нови търговски отношения с блока”, посочва анализатор на Rabobank.

Според нея валутните пазари все още не вземат предвид търговските преговори, втората част от Brexit. “Има много малко възможности за търговски преговори и се опасявам, че ако те не започнат добре, пазарите могат да преоценят какво значи правителството на торите за паунда”, добавя тя.