Трейдърите на Wall Street ще приберат по-малки бонуси тази година

Най-големите американски банки в момента се съсредоточават върху намаляване на разходите, за да поддържат печалбите си

18:03 | 13 ноември 2019
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Трейдърите и банкерите, надявайки се, че по-доброто от очакваното трето тримесечие ще увеличи бонусите им в края на годината, е твърде вероятно да останат разочаровани, съобщава Bloomberg.

Бонусите на Wall Street ще спаднат през 2019 г., сочи доклад на консултантската компания Johnson Associates. Трейдърите на акции вероятно ще са най-разочаровани, тъй като бонусите им могат да намалеят с до 15% в сравнение с година по-рано. Трейдърите на облигации ще са малко по-добре, като техните бонуси могат да спаднат само с до 5%. 

„Ситуацията с бонусите показва всъщност колко голяма е конкуренцията“, коментира Алън Джонсън, управляващ директор на Johnson Associates.

Според Джонсън банките са изправени пред потиснати капиталови пазари в последните тримесечия на фона на несигурността около геополитиката и лихвените проценти. Доброто представяне на пазара през трето тримесечие е малко вероятно да противодейства на най-лошата първа половина на годината от десетилетие насам за трейдърите на Wall Street, имайки предвид факта, че последните три месеца на годината обикновено са слаби.

Тези, които работят в хедж фондове, компании за дялов капитал и като консултанти в областта на инвестиционното банкиране, вероятно ще бъдат по-добре, като според доклада техните бонуси ще се покачват с 5%.

„Като цяло стимулите в края на годината, включително паричните бонуси и предоставянето на акции на служителите, ще паднат с 5% спрямо миналата година“, заявиха от Johnson Associates. За сравнение бонусите нарастваха непрекъснато всяка година от 2016 г. насам. 

Джонсън обясни, че най-големите американски банки в момента се съсредоточават върху намаляване на разходите, за да поддържат печалбите си.

„В рамките на финансовите услуги като цяло съществува реално напрежение между бизнес разходите и стремежът към висок клас таланти с развитието на пазарните основи и динамиката“, казва още Джонсън.