Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Елана Трейдинг: Диверсификацията на инвестициите е 100% задължителна

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, Insider, 10.11.2019

20:32 | 10 ноември 2019
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диверсификацията на инвестициите е 100% задължителна. Когато говорим за инвестиране с хоризонт края на мандата на американския президент Доналд Тръмп – заслужава си да има инвестиции в злато, в бондове. Когато става въпрос за по-спекулативна инвестиция – може да се гони вълната на покачващия се пазар. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в предаването „Insider“ с водещ Бисер Варчев.

Гостът коментира скорошните рекордни ръстове на индекса S&P 500. Той открои тенденцията, че единственият сектор, чийто акции поскъпват до върхови стойности, е технологичният.

„Това означава, че краткосрочно може да видим нови върхове на пазара, но дългосрочно още нямаме потвърждение, че това е този ръст на S&P, който ще го изстреля до ниво от 3300-3500 пункта“.

Според него има възможност и големият ентусиазъм да остане само при малките инвеститори.

„Приключва сезонът на отчетите. Около 75-80% от компаниите се представят по-добре от очакванията, само че те бяха доста занижени и реално има намаление на печалбите на годишна база“.

Цачев коментира и успокоението в търговската война, след като САЩ и Китай се споразумяха да преминат към поетапно премахване на разменените помежду им мита. По негови думи вероятно Тръмп се надява отзвукът от примирието да се усети в края на следващата година, когато са президентските избори в САЩ, но все още не е ясно дали президентът не изиграва картите си прекалено рано.

В предаването Бисер Варчев коментира няколко компании, които се насочват към добро представяне.

„Преди празничния сезон през декември едно име се откроява като лидер в гейминг индустрията. Това е компанията Activision Blizzard – създателят на Call of Duty, World of Warcraft, Diablo и пр.“, посочи Варчев. Той отбеляза, че наскоро гигантът е пуснал нова игра „Call of Duty: Modern Warfare“, която генерира продажби от 600 млн. долара през първите три дни, като изрази очаквания стартът ѝ да повлияе на резултатите на компанията за тримесечието.

“Caterpillar също има сериозен потенциал за ръст, от което може да се извлекат печалби, тъй като са налице благоприятни условия, като повишение на търсенето и възстановяване на поръчките на някои машини“, каза още Варчев. Според него последователната политика на компанията, която акцентира върху увеличаване на приходите от услуги, ще я направи далеч по-гъвкава, довеждайки до стабилен темп на увеличение на печалбите и ръст в цените на акциите ѝ.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Вижте целия разговор във видео материала.