Китай и САЩ се споразумяха за двустранно поетапно премахване на митата

Двете страни продължават да преговарят къде и кога да бъде подписана предварителната сделка

12:33 | 7 ноември 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пекин и Вашингтон се споразумяха за двустранно поетапно премахване на взаимно наложените им мита, като това е следващата фаза за доближаване към търгоското споразумението между двете страни, заяви говорител на Министерството на търговията на Китай, съобщава Bloomberg.

„През последните две седмици основните преговарящи страни проведоха сериозни, конструктивни дискусии и се съгласиха да премахнат допълнителните мита поетапно, като постигнат напредък по споразумението “, заяви говорителят Гао Фън в четвъртък. Той обясни, че ако Китай и САЩ постигнат сделка на фаза еднo, и двете страни трябва да отменят съществуващите допълнителни мита в еднакво съотношение по едно и също време, въз основа на съдържанието на споразумението.

Ако последната новина бъде потвърдена от САЩ, то това би могло да помогне за начертаването на предварителен план за достигане на сделка за деескалиране на търговската война, която хвърля сянка върху световната икономика. Основното искане на Китай от началото на преговорите беше премахването на наказателните мита, наложени от президента Доналд Тръмп, които и досега се прилагат за по-голямата част от износа на стоки за САЩ.

„Въпросът в момента е за какво всъщност са се договорили двете страни - фокусът на пазара се премества върху това как САЩ могат да реагират на изявлението от страна на Китай по отношение на митата тази вечер или в следващите дни“, каза Томи Си, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp.

"Инвеститорите все още са предпазливи и преднината на юана е все още ограничена. Валутата може да нарасне до 6,9 юана спрямо долара, ако САЩ потвърди новината за вдигане на митата", каза още той.

Двете страни продължават да преговарят къде и кога ще бъде подписана сделката за „първи етап“. Гао съобщи, че няма допълнителна информация относно местоположението или времето на провеждане.

Поради спорове къде точно да се състои срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се обсъждат Азия или Европа като евентуално място, като не се назовава точно местопложение, тъй като преговорите не са публични.