СТО разреши на Китай да наложи санкции срещу САЩ за 3,6 млрд. долара

Решението на базираната в Женева организация внася напрежение в преговорите между Вашингтон и Пекин

19:10 | 1 ноември 2019
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images)
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images)

Китай получи разрешението на Световната търговска организация (СТО) да наложи санкции на стойност 3,6 млрд. долара срещу САЩ, съобщава Bloomberg. Казусът предхожда митническата война между двете най-големи икономики в света, но може да добави напрежение в настоящите разговори между Вашингтон и Пекин.

Размерът на ответните мита, позволени от базираната в Женева организация в петък, е третият по големина в нейната история. Той е около половината на исканото от Китай, като страната твърди, че някои антидъмпингови правила на САЩ са незаконни.

Китай получи разрешение да наложи мита върху вноса на продукти от САЩ на стойност 3,6 млрд. долара. 

Делото в СТО започна преди 18-месечната търговска война между двете държави, която доведе до размяна на мита помежду им за около 500 млрд. долара. Докато преговарящите от страна на САЩ и Китай се опитват да приключат първата фаза от търговското споразумение между двете страни, СТО даде на Пекин ново и законно оръжие срещу администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Сега Китай може да поиска от Органа за уреждане на спорове на СТО разрешение да наложи мита върху вноса на стоки от САЩ. Подобни искания обикновено са гарантирани.

Следващите възможни ходове на САЩ включват промяна на антидъмпинговите ограничения върху въпросните китайски продукти или разрешаване на спора директно с Китай – решение, което потенциално може да стане част от по-широките търговски преговори между Вашингтон и Пекин.