В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Случващото се на търговския фронт диктува динамиката на международните борси

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 07.11.2019

13:32 | 7 ноември 2019
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преговорите между САЩ и Китай диктуват настроенията на пазарите тази седмица. В четвъртък сутринта двете страни потвърдиха, че започват поетапно премахване на митата, които бяха наложени помежду им в рамките на търговската война, което доведе до ръстове на борсите на фона на по-ранната волатилна търговия. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Таня Кръстева.

„Инвеститорите отчитат всяка спекулация в посока на това ще има ли търговска сделка до декември“.

Иванова коментира и динамиката в цените на петрола. Тя посочи, че поевтиняването на черното злато се дължи основно на данните за запасите от лек суров петрол в САЩ, които отчетоха ръст от 7,9 млн. барела при очаквания за увеличение от малко над 1 млн.барела. „Това показва, че потреблението намалява в САЩ, а износът се свива с около 1 млн. барела на ден“, посочи тя.

„В началото на декември очакваме ключова среща на Организацията на страните износителки на петрол. Последните сигнали са, че няма да има ново затягане на производството, по-скоро ще има натиск страните да спазват договорените до момента квоти“.

Гостът коментира и последните икономически данни в Европа. Тя отбеляза, че тези в Германия са противоречиви - ръст на поръчките към заводите с над 1% през септември на фона на по-голям от очакваното спад в индустриалната продукция.

„Очакванията на бизнеса в Германия се подобряват, което дава надежда, че четвъртото тримесечие може да се окаже по-добро спрямо второто и третото за най-голямата европейска икономика“.

„Твърденията, че Франция е новият икономически двигател на Европа изненадаха част от пазарните анализатори“, коментира Иванова.

„Френската икономика определено разчита в много по-голяма степен на вътрешното потребление и то е това, което в момента поддържа растежа“.