Частичното премахване на митата между САЩ и Китай оцвети в зелено европейските борси

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 07.11.2019

15:44 | 7 ноември 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции поскъпват след новината, че Вашингтон и Пекин са се споразумели за поетапно премахване на голяма част митата, които бяха въведени в рамките на търговския спор помежду им. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Таня Кръстева.

„Цените на книжата на компаниите от секторите, който са с най-голямо изложение към Китай и световния растеж, регистрираха най-големи ръстове, включително банките, потребителските стоки и промишлените компании“, добави Ийстън.

Той отбеляза, че апетитът към риск се повишава въпреки понижената прогноза на Европейската комисия за растеж в еврозоната до 2021 г.

„Акциите не са единствените печеливши. Цената на петрола сорт Брент се повишава с над 1%, въпреки че някои членки на Организацията на страните износителки на петрол са против допълнителни съкращения на добива“.

„На валутните пазари британският паунд и еврото поскъпват спрямо долара, докато привлекателността на американската валута като убежище намалява“, каза още Потс.