Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Образователната ни система е твърде традиционна и класическа

Проф. д-р Евгени Станимиров, Ректор на Икономически университет – Варна, „Смарт час“, 25.10.2021

20:35 | 25 октомври 2021
Обновен: 20:49 | 25 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Пандемията създаде перфектна буря в бизнеса и образованието. Преди нея пазарът на образователни услуги и този на труда се разминаваха с между 3 и 5 години. Дигитализация ще допринесе за затваряне на несъответствията между двата типа пазари, защото се появяват алтернативни образователни структури, които предлагат персонализирано и силно специализирано обучение. Все повече големи компании не търсят образователно квалификационна степен, а търсят доказателство за уменията и компетенциите, с които младите да започнат работа. Това заявява проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, в ефира на предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Той заяви, че образованието е съвкупност на множество приложения, които трябва да се осъвременяват. През последната година има активно влагане на средства в дигитализацията, но трябва да има и контрол над парите и дали те са инвестиции или по-скоро разходи.

„Ако са инвестиции, има срок на откупуване на акциите и норма на възвращаемост, съобразен с добавената стойност.“

Проф. Станимиров не е попадал все още на методика, която „адекватно да третира“ този въпрос и да претендира, че е точно и икономическо оправдана, за да отчете ефектите на дигитализацията. А те трябва да си проличават в рамките на месеци.

Гостът е категоричен, че в краткосрочен план трябва да се развиват уменията и компетенцията и те да се влагат в реалната икономика, но такава практика все още няма няма.

„В образователните институции, въпреки старанието, се наблюдава двойно наказание по отношение на участващите в процеса и получаващите в изхода на образователната система продукт. Образователната система е твърде традиционна и класическа.“

Има наченки на дигитализация и интерактивност, но твърде масовите и неперсонализирани образователни системи водят до липса на мотивация в обучаваните студенти.

Образователните институции трябва да променят процесите на преподаване, защото има съществени педагогически разлики между присъственото и онлайн обучението, дори и между онлайн и хибридното обучение. Образователните системи залагат повече на монотонното говорене, отколкото на диалога. Трябва да се промени мисленето на хората в образователната система. Индустрията 4.0 затвърждава усещането, че няма място за теоретизиране, а трябва да бъдем силно прагматични. Това помага на фирмите да се свързват помежду си, както и по-лесно да навлизат цифровите технологии в тях.

"Макар и да сме доста закъснели, трябва да се проследи логиката на бизнес модела. Да се разбера каква е необходимата добавената стойност към образователните инвестиции, към кого да се адресира тя и през какви канали ще се трансферира - как би се създала и транслирала към ползвателите и кои са партньорите. След като се отговори на тези въпроси, тогава трябва да се съобразят с това какви пари са необходими."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.