Прoектът "Тинтири-минтири", който учи децата на социално-емоционална интелигентност

Екатерина Петрова, съосновател на фондация "Таратанци", "Смарт час", 28.06.2021

20:30 | 28 юни 2021
Обновен: 21:02 | 28 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Екипът на фондация "Таратанци" стартира образователна програма под слогана "Тинтири-минтири", в която българските народни приказки са превърнати в обучителни проекти. Организацията се стреми да популяризира българския фолклор със свои авторски методи. Проектът сам по себе си е разделен в два формата. Единият е семеен, за семейна среда, а другият е учебен. Това каза Екатерина Петрова, съосновател на фондацията, в ефира на предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

„В учебният формат децата, чрез играта на героите, чрез случката, преминават през различни упражнения – научни , технологични. А при другия се стремим да развиваме социалните умения на децата в семейна среда.“

Екатерина Петрова разказа, че в семейния формат са включени 12 приказки, по една за всеки месец, като всяка една от тях задава различна житейска тема.

„Например, първата приказка в програмата е „Кон за кокошка“ и с нея изследваме темата за отговорностите вкъщи.“

Екатерина коментира, че програма е предвидена за деца от 7 до 11 години, но това не означава, че по-малки или по-големи деца не могат да се включат.

Друг голям позитив на подобно занимание е, че семейството прекарва време заедно, далеч от екраните. Също така, родителят успява да дискутира сериозни житейски теми с детето, които може би в друга ситуация няма да бъде възможно. От друга страна детето също би могло в процес на играта да сподели с родителя си някакви свои скрити страхове и мечти.

Учебният формат е разработен по метода STREAM (абревиатура за Science, Technology, Reading, Engineering, Arts & Maths). Там децата са в групи по 15, като в него освен житейското послание има и приключенски елемент.

„Например, в приказката „Хвъркатият кон“ има герой, който е цар с царски дворец. Първоначално децата започват да строят този царски дворец с подръчни материали и там разучаваме законите на архитектурата, какво ни е необходимо за дейността, кое къде да се постави и тн.“

Екатерина Петрова коментира важността на соционално-емоционалната интелигентност при децата.

А следваща цел на организацията е да адаптират тези и още нови приказки в образователните програми в училище.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.