Висшето военноморско училище във Варна е на 4-то място в световната ранглиста на морските университети

Кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, зам.–ректор на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, "Смарт час", 06.12.2021

20:03 | 6 декември 2021
Обновен: 18:45 | 7 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Тази година се навършват 140 години от основаването на Военноморското училище “Никола Вапцаров” в град Варна. То започва като най-старото техническо училище в град Русе, когато все още реката е била по-важна за България, отколкото морето. То преминава през много перипетии и преломни моменти, като през 1954 г. трайно се установява в сградата, в която се намира в момента в град Варна. Това заяви Кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, зам.–ректор на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, в ефира на предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова. 

“Училището може да се похвали с много постижения. Едно от тях пристигна буквално миналата година. Това е класирането ни на водещи места в ранглистата на Световната асоциация на морските университети. В момента ние сме на четвърта позиция.” 

Кап. Калин Калинов смята, че морското образование в България е на много високо ниво. Той посочи за пример факта, че миналата седмица във ВВМУ са идвали представители на Международната морска организация, които са правили проверка на морската администрация във Варна. По думите на Кап. Калинов проверяващите не са имали нито една забележка към Военноморското училище. 

“Нашето образование е стандартизирано, огромният процент от това, което се изучава, е на практика базирано на стандартите на Международната конвенция за сертификация. Ние напълно отговаряме на тези изисквания и това е голямо постижение, защото то води до високо признаване на нашите кадри.”

ВВМУ има партньорства с компании, които се занимават с морски бизнес из целия свят. Проф. Калин Калинов сподели, че училището има и сертификат от японското министерство на транспорта, което е предоставило доста интересна статистика на ръководството на ВВМУ: 5% от чуждестранните офицери, които плават под японски флаг, са българи. За кап. Калинов това е доказателството за доброто представяне на нашите кадри. 

“Реализацията на нашите кадри е автоматична...нямаме нереализирани кадри, около 96% от нашите възпитаници до една година от тяхното завършване получават сертификат и се реализират на световния морски пазар.” 

Най-силните специалности на ВВМУ са традиционните. Става дума за корабоводителите (капитани), корабни инженери, механици и електромеханици. Ежегодно Военноморското училище попълва всички свободни места за своите студенти, а ръководството е предприело редица стъпки, които да направят следването по-привлекателно за нови кадри: ранен прием, високо ниво на дигитализация на процеса на обучение.

“Това, което не можем да не признаем, е, че в световен мащаб, както и в национален, има едно отдръпване от инженерните специалности. Това се усеща и при нас.”

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "Смарт час" можете да намерите тук