ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Проптех по време на пандемия: забавяне на проекти, спад на приходи

Георги Демирев, съосновател на Оцениме.бг, ИмоТиТе, 09.08.2020

11:55 | 10 август 2020
Обновен: 14:19 | 10 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията, породена от COVID-19, се отразява различно на компаниите от проптех индустрията (новите технологии в областта на недвижимите имоти). За стартъпи, които са в начална фаза, на етап R&D, и все още нямат продукт, който да генерира приходи, кризата забавя плановете им. Но за дружества, които са крачка напред и вече разчитат на собствени приходи, кризата е предизвикателство. Например, във Великобритания 50% от проптех компаниите са загубили приходи заради негативните ефекти от пандемията. Това заяви Георги Демирев, съосновател на Оцениме.бг, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Оцениме.бг спечели първата проптех награда в България - на Годишните награди на сайта Imoti.net. Екипът на дружеството разработи алгоритъм за автоматизирана оценка на недвижими имоти, при който се използва машинно самообучение. Оценката се извършва на база различни фактори. В първата фаза алгоритъмът използва данни за офертни цени на имотите от над 100 агенции. Във втората фаза се използват данни за договорните цени на сделките, които отново се получават от партньорските агенции.

В Оцениме.бг вече се подготвят за експанзия, като идеята е до началото на 2021 г. алгоритъмът за оценка да покрива всички пазари в Централна и Източна Европа. За по-точна оценка на имотите скоро ще се ползват и сателитни снимки от Google Earth, които ще показват каква е плътността на застрояване около сградата, колко зелени площи има и т.н.

Георги Демирев сподели, че има проптех компании, които са се възползвали от ситуацията на пандемия и дори са излезли печеливши от нея. Такива са фирмите, които разработват решения за безконтактен достъп и за 3D огледи на имоти. Гостът даде пример и с американския стартъп VergeSense, който предлага сензори за активност в офис сгради.

Финансирането на нови проекти в проптех сектора е затруднено след пандемията. Venture фондовете са по-предпазливи, искат по-големи дялове в стартъпите, както и реалистичен път към положителни парични потоци. Фиаското на WeWork също се отрази негативно на ситуацията, обясни Демирев.

Специално за България добрата новина е, че започват работа различните финансови инструменти, които ще разпределят публични средства, предоставени чрез Фонда на фондовете.

Георги Демирев сподели, че от началото на 2020 г. е впечатлен от две американски компании в проптех сектора. Едната е Till, която влиза като посредник между наемател и наемодател. Дружеството сключва договор и с двете страни, като поема риска от забавяне на плащанията от страна на наемателя. Втората компания е Landis, която има иновативен модел за покупка на жилище.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" вижте тук.