Хотелиери продават имотите си в Бали след удара на пандемията

Броят на местата за отсядане, които се продават на острова, е скочил с 30% от началото на пандемията

20:42 | 3 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тъй като няма туристи и приходи заради пандемията от коронавирус, затруднените  собственици на хотели на индонезийския курортен остров Бали са принудени да пуснат имотите си за продажба. Като се има предвид тежкото състояние на пазара, някои може да претърпят загуба. За инвеститорите с дългосрочен поглед това е шанс да закупят парче рай на ниска цена, пише Bloomberg.  

Balangan Wave, курорт с 50 вили, който се строи близо до известния плаж за сърфиране, вече е на пазара, а предприемачът Майкъл Халим е намалил цената му до 9 милиона долара от 17 милиона долара през май.  

Въпреки че спирането на международните пътувания опустоши горещите точки за почивка от Хавай до Тайланд, Бали е сред най-уязвимите дестинации. Туризмът генерира над 60% от икономиката на острова, като осигурява работни места за мнозина - от готвачи и чистачи в петзвездни курорти до самонаети екскурзоводи и шофьори.  

Рекордните 6,2 милиона пътници се тълпяха на плажовете, хотелите и йога центровете през 2019 г. Тази година туристите спаднаха с 22% до 1,04 милиона през първото тримесечие - още преди да настъпи най-лошото от епидемията.  

Докато големи световни вериги като Marriott International и Hilton Worldwide Holdings имат финансовата мощ, за да се справят с трудностите по време на пандемията, по-малките хотели се борят за оцеляване.  

Броят на местата за отсядане, които се продават в Бали, е скочил с 30% от началото на пандемията, сочат данни на индонезийската компания за недвижими имоти Galaxy Kuta. 

„Моментът е подходящ за купуване“, заяви управляващият директор на базираната в Сингапур Cosmopolitan Real Estate. „Бали ще се върне към нормалното. Когато това се случи, цените ще скочат отново", добавя той.  

Двузвездният POP! Hotel Teuku Umar в Денпасар също търси купувач. С привличащи вниманието неонови рамки и интериори, хотелът със 140 стаи беше обявен за продажба за 7,7 милиона долара през май.  

Островът, разположен на 5780 квадратни километра, има повече от 4300 хотела според данни на правителството. Много от собствениците на хотели обаче изпитваха затруднения още преди вирусът да удари. 

„Онези, които имат малък паричен поток за покриване на разходите в периода на ограниченията и не могат да се преструктурират или забавят плащанията по дълга, вероятно ще се окажат под натиск много бързо“, отбелязва експерт на Colliers.