ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Marriott, Six Senses и Porsche ще поставят София на картата на луксозните жилища

Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sothеby`s International Realty, ИмоТиТе, 12.11.2023 г.

17:00 | 14 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящата 2023-а година се очертава като добра за сектора на луксозните имоти в България на фона на спада в активността, който се наблюдава като цяло на имотния пазар и на фона на икономическото забавяне в страната. Търсенето на луксозни имоти се запазва и дори нараства, но липсва достатъчно предлагане и това се отразява на цените. Те остават почти същите, като изключим района на Докторската градина, където предлагането е много ограничено и това води до поскъпване. Това заяви Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sothеby`s International Realty, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Пазарът на имоти от висок клас се съживи в последните години в резултат на следните фактори: високата инфлация и ниските банкови лихви по депозити. Това даде голям стимул на хората да търсят начин да запазят спестяванията си. Ниските лихви по жилищни кредити също се отразяват в този сегмент, тъй като близо половината сделки се финансират със заемно финансиране, обясни гостът.

Сравнително силното търсене кара строителните предприемачи да бъдат активни, но липсват парцели за висок клас жилища. Ако има свободни терени за строителство, те са с казуси, с неуредени отношения между собствениците или се продават на много висока цена, коментира Ангелков.

„Луксозният имот е съвкупност от фактори, като най-важният е локацията. След това са архитектурата, начинът на изпълнение, довършителните работи, технологиите, енергийната ефективност и услугите. Реално услугите дават най-голямото предимство в луксозния сектор – те могат да включват ресторант в комплекса, други заведения, басейн, спа център, консиерж и др.“

В България тези услуги тепърва предстои да се развият. Това ще се случи с навлизането на международните брандове за управление на луксозни сгради и комплекси. Първият такъв обект в София най-вероятно ще бъде до площад „Македония“, където се строи многофункционална сграда с 5-звезден хотел, апартаменти и офиси. Жилищата там ще се управляват от Marriott, каза Ангелков.

Marriott имат над 10 бранда за управление на жилища от най-висок клас – в това число Marriott Residences, The Ritz-Carlton Residences, W Residences, Sheraton Residences и др.

Световните марки за луксозни апартаменти засега не присъстват в България по ред причини: основно заради ниската покупателна способност на населението и заради не толкова развития градски туризъм, каза Христо Ангелков.

„В следващите години очаквам и други международни брандове за висококачествени имоти да стъпят в България. В момента преговаряме с няколко инвеститора да брандираме новите им проекти с марки като Marriott, Six Senses и Porsche Design. Такива обекти ще има не само в София, но и по Черноморието. Това ще вдигне нивото.“

В София като райони за луксозни имоти се оформиха районите на Докторската градина, ул. „Московска“, бул. „Цар Освободител“, кварталите „Иван Вазов“, „Лозенец“, „Изток“ и „Изгрев“, както и кварталите под Витошката яка („Бояна“, „Драгалевци“ и „Симеоново“). Към това може да се прибави Панчарево и най-вече района около Англо-американското училище, който се разви качествено, добави Ангелков.

През пролетта на тази година в Лас Вегас се проведе годишната среща на агенциите от цял свят, които оперират под бранда Sotheby’s International Realty. Основна тема на разговорите бе, че високите лихви причиниха спадове на пазара на луксозни имоти в много части на света, но на други има ръстове – например в Дубай, разказа гостът.

„Саудитска Арабия също се очаква да бъде много интересен пазар в следващите години, предвид политиката на страната да се отваря към света – и туристически, и инвестиционно.“

Темата за устойчивото строителство също присъстваше на разговорите в Лас Вегас. Тази тенденция ще се развива много бързо. Купувачите на луксозни имоти определено се интересуват от това сградата да бъде зелена и устойчива, което прави всеки енергийно ефективен проект много по-успешен, добави Христо Ангелков.

Кога има смисъл да се организира търг за луксозен имот?

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!