ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Bulgarian Properties: Всяка година лица от 60-70 страни купуват имоти в България

Михаил Чобанов, основател на Bulgarian Properties, Полина Стойкова, изп. директор на агенцията, в "ИмоТиТе"

19:45 | 20 март 2023
Обновен: 14:54 | 21 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Туризмът и имотният пазар са много тясно свързани. Много чуждестранни туристи посещават дадена страна и ако им хареса – купуват ваканционен имот. Така беше преди 20 години в България, така е и сега. Това е една от причините пазарът на ваканционни имоти у нас да преживява ренесанс. Непрекъснато има компании, които инвестират в нови проекти в нашите морски, зимни и спа курорти и те се реализират успешно. Това заявиха Михаил Чобанов, основател на агенция Bulgarian Properties и Полина Стойкова, изп. директор на дружеството, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Англичаните, например, са изключително настроени за откриване на нови дестинации и покупки на имоти там, обясни Стойкова.

България има потенциал да привлича т.нар. дигитални номади – лица предимно от технологичния сектор, които живеят в една страна, но работят за компания в друга страна, каза Чобанов. И добави, че и към момента хора от цял свят купуват недвижимости в България.

„Всяка година продаваме имоти на лица от 60-70 националности. Има купувачи от далечни страни като Перу, Венецуела, Шри Ланка, Япония. Различна е причината за покупка на имот в България – за някои това е само инвестиция и дори не идват да видят имота си тук. За други е желанието да имат втори дом, а трети купуват с цел постоянна релокация.“


Районите около с. Баня до Банско и Велинград се развиват активно като дестинации за втори дом, тъй като хората вече търсят възможност за целогодишно ползване на ваканционния си имот. Това ще бъде тенденцията в следващите години, прогнозира Полина Стойкова. И добави, че българите са основните купувачи на ваканционни имоти в момента.

Михаил Чобанов разказа за ключовите моменти в историята на агенцията, която тази година отбелязва 20 години от основаването:

„Създадохме много успешен уебсайт, когато още нямаше бизнес в интернет. Използвахме видеа, когато създаваха Youtube. Работихме по SEO оптимизация, когато Google не беше водеща платформа за търсене.“

Ние винаги сме били малко или много технологична компания в сферата на недвижимите имоти. Като стартъп сме – всяка година измисляме нещо ново, нови предизвикателства и идеи, преоткриваме се всеки ден, добави Полина Стойкова.

Гостите се спряха и на грешките и най-трудните моменти в корпоративната история на агенцията. Михаил Чобанов сподели:

„В навечерието на световната финансова криза (2008 г.) тръгнахме да реализираме проект с turkishproperties.com, който спряхме на сравнително ранен етап, без големи разходи. Като грешка отчитам и че в твърде дълъг период съм давал голям приоритет на бизнеса за сметка на личния живот.”

Най-трудни за мен бяха годините след финансовата криза от 2008 г. и последвалата дълга стагнация на имотния пазар и спад на цените, сподели Полина Стойкова. Но успяхме да се пренастроим към новата реалност - отворихме офис в Москва и привлякохме руски купувачи в курортите. А след това и към българския пазар, който развиваме активно от 2010 г.“, каза изп. директор на агенцията.

Изключително важно е имотният посредник да умее да общува с всеки клиент на неговия език, да се постави на негово място и да се опита да намери трайно решение на казуса му. Нашата цел никога не е да продаваме недвижими имоти, а да оставяме щастливи клиенти след нас, които да се завърнат отново, коментира Михаил Чобанов.

За липсата на регулация за посредническата професия в България той заяви:

„За добро или лошо, има кризи през определен период от време, които пречистват пазара от „недостатъчно добре регулираните агенции“. Не мисля, че регулацията на нашия бизнес ще бъде приоритет на законодателя в обозримото бъдеще.“

Бъдещето на имотите крие доста неясноти най-вече по отношение на новите технологиите и новите регулации в строителството и целия сектор като цяло. Развитието на технологиите е страхотно нещо. Никой не трябва да се чувства заплашен от това, а по-скоро трябва да се радваме, че ще има кой да ни отменя в досадните ежедневни задачи, добави Полина Стойкова.

Вижте целия разговор във видеото!
Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!