ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Бъдещето на Благоевград: индустриален парк, бизнес акселератор, ски и спа туризъм

Д-р арх. Иван Шумков, главен архитект на община Благоевград, ИмоТиТе, 6.03.2022

21:25 | 6 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Благоевград има огромен потенциал да се развие и да се превърне в модел, чиито решения да бъдат приложени и в други български градове. Сега работим по намирането на подходящи терени за изграждането на индустриален парк в Благоевград, планираме и създаването на бизнес акселератор. Това заяви д-р Иван Шумков, новият главен архитект на община Благоевград, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

В Плана за интегрирано развитие на община Благоевград (2021-2027 г.), който бе приет неотдавна от Общинския съвет в града, се предвижда създаването на нов индустриален парк, както и на нова индустриално-логистична зона. Общият индикативен бюджет за тези проекти е 880 млн. лв.

Идеята е да създадем една нова индустриална зона на площ от 300 дка по Закона за индустриалните паркове в България. Надявам се финансирането да бъде осигурено от държавата, като средствата ще бъдат насочени за изграждане на инфраструктурата. Има и европейски фондове, които подкрепят подобни проекти, обясни д-р арх. Иван Шумков.

„Другият проект е свързан с разработването на бизнес акселератор в центъра на Благоевград - в партньорство с местни институции, с български и чуждестранни компании. Идеята е така да се постави начало на развитието на технологичния бизнес в областния център.“

Благоевград не е изолиран от негативните демографски тенденции в страната, но се надяваме да привлечем част от студентите, които завършват университетите и колежите в града. Стратегическото позициониране на Благоевград – близо до Македония, Сърбия и Гърция, както и близостта му до София, ще позволи привличането на работна сила и от други места, обясни събеседникът.

Природните богатства на Благоевград до момента не са използвани пълноценно и това е друг приоритет, по който ще работим, каза арх. Шумков. Идеята е да се развият зоните с минерални извори и да се използва близоста до Рила, вкл. съществуващия ски център „Картала“, като се изградят нови хотели и спа центрове в определени граници, за да не вредят на природата.

Сред важните за община Благоевград проекти до 2027 г. са изграждането на екокурорт от висок клас, включващ зоните „Картала“, „Бодрост“, „Септемврийче“ и хижа „Македония“. Индикативният бюджет на проекта е 342 млн. лв. Други 219 млн. лв. са предвидени за обособяване на термални спа зони – около находищата „Зелен дол“ и „Владишко-Дъбрава“.

„В краткосрочен план искаме да облагородим междублоковите пространства в Благоевград, като се оформят детски площадки, зелени пространства и зони за паркиране. Моя лична инициатива е оформянето на линеен парк през града, който да свързва парка „Бачиново“ с централната градска част, индустриалната зона и да стига до мястото, където р. Бистрица се влива в р. Струма. Идеята е в парка да има пешеходни алеи, велоалеи, градини.“

Има смисъл от изграждане на малко летище за насърчаване на туризма в региона – така Иван Шумков коментира идеите за изграждане на летище около Банско, които периодично се появяват в публичното пространство.

Архитектът коментира и проекта за велоалея от София до Солун, която да минава през Благоевград. Една такава идея би струвала милиони, но би могло да се осигури европейско финансиране предвид целите на ЕС за декарбонизация и насърчаване на алтернативните начини на придвижване, добави той.

* Д-р арх. Иван Шумков е с магистратури по архитектура и градоустройство във Флоренция, Барселона и Харвард. Защитил е докторска степен по архитектура в Политехническия университет в Каталуния. Основател е на Build Academy в Ню Йорк - организация, посветена на предоставянето на професионални решения и образование. Лицензиран архитект в България, Испания и Италия.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.