Проблемите свързани с Covid означават още една тежка зима за Европа

С наближаването на зимата в Северното полукълбо пандемията засилва своето присъствие, докато страните се надяват, че ваксините ще им осигурят необходимия положителен тласък за излизане от кризата.

16:30 | 23 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Образованието отново преминава онлайн. Заведенията и фризьорските салони отново са затворени. Хората са принудени да останат по домовете си след осем часа вечерта. Поне една страна в Европа вече се е върнала към режима на пълна блокировка, тъй като коронавирусът отново настъпва от Великобритания през Русия до Сингапур.

Отговорът на Латвия е най-крайният, но балтийската страна не е сама в борбата с пандемията, която повтаря ситуацията от 2020 г. Великобритания, ваксинира жителите си по-рано от повечето страни и премахна голяма част от ограничителните мерки в края на лятото, но сега отчита близо 50 000 случаи на ден, което е най-големият ръст на установените случаи от юли насам. В Германия броят на новозаразените нараства с най-бързия си темп от май, пише Bloomberg. 

В страни, където ваксинационната динамика остава мудна, ситуацията е по-тежка. Тъй като смъртните случаи от Covid достигат рекордни стойности в Русия, Москва се насочва към налагане на блокада още този месец. В същото време Румъния е изчерпала свободните легла за интензивно лечение.

Силно заразният вариант Делта на коронавируса също доведе до нови огнища в Китай и Австралия, нации, които провеждат политика на нулева толерантност срещу вируса. В САЩ, където тежките летни огнища са овладени в повечето щати, правителството разширява достъпа до бустерни дози, за да се опита да избегне поредната вълна.

С наближаването на зимата в Северното полукълбо пандемията засилва своето присъствие, докато страните се надяват, че ваксините ще им осигурят необходимия положителен тласък за излизане от кризата.

Снимка

И макар препаратите да доказаха своята ефективност при намаляването на риска от тежко преболедуване, те не винаги спират инфекцията или предаването ѝ, като тяхната моларност намалява с времето, което прави картината в някои отношения по-сложна, отколкото беше преди година.

„Очакваните по-ниски температури, намаляващата ефикасност на ваксината и пропуските в имунизационния обхват затрудняват прогнозирането на еволюцията на епидемията“, коментира Арно Фонтане, епидемиолог от Institut Pasteur. "Следващите три до шест седмици ще бъдат ключови."

Мненията по въпроса са различни. От една страна държави като Израел, САЩ и Великобритания, които успяха да ваксинират рано голяма част от населението, сега се сблъскват с намаляващата ефективност на ваксините. Онези страни, които поставят допълнителни ограничения, като носенето на маски и социална дистанция, зелени сертификати и пр., изглежда се справят по-добре. Държавите, чиито граждани гледат скептично на ваксините, са в най-неблагоприятна позиция.

На 19 юли премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви допълнителни мерки, свързани с Covid. Това доведе до обратен ефект в случая с тийнейджърите, за които бавното налагане на ваксините доведе до експлозия от инфекции в английските средни училища. На фона на лавинообразната критика по-рано тази седмица правителството разшири достъпа до ваксини за лица на възраст от 12 до 15 години.

Снимка

Подобно на САЩ, британското правителство също принуждава възрастните граждани и други уязвими групи да се насочат към допълнителни дози от ваксините. Някои учени предупреждават, че това не е достатъчно. Те призовават Джонсън да върне мярката за носене на маски, да изисква зелени сертификати за големи обществени събития и да подкрепи дистанционната работа.

В другата крайност, Австралия, където появата на делта варианта съвпадна със зимата през юни, се бори да се придържа към политиката на тотално ограничаване на пандемията. Въпреки блокадата, която продължи по-дълго от всяка друга страна по света, Австралия вече приема, че Covid е тук, за да остане и се приспособява към стабилно покачване на броя на заразените по подобие на Нова Зеландия.

Сингапур избра да започне повторно отваряне на икономиката и да се насочи към затягане на мерките, след като делът на ваксинирани надхвърли 80%. Скоро след облекчаването на ограниченията борят на заразените отново започна да расте, като градът-държава реши да запази наличните мерки за още месец и предупреди, че настоящата вълна може да доведе до сътресения в здравната система.

В САЩ, където повече от 40% от населението не е напълно ваксинирано, не съществуват много причини да се предполага, че страната ще бъде имунизирана срещу случващото се в Обединеното кралство и другаде по света, докато зимата продължава. За да подсили защитата на нацията и да предотврати поредния скок в броя на заразените, Американската администрация по храните и лекарствата в сряда разреши поставяне на бустерни дози от ваксините на Moderna Inc. и Johnson & Johnson.

Цялата статия може да прочетете на сайта www.investor.bg