И с руски, и с азерски газ, Турция се подготвя за скъпа зима

Турция има малки газови резерви, на които да разчита, ако преговорите за нови доставки се проточат

14:46 | 12 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордното търсене в Турция на природен газ тази година я принуждава да засили покупките на нарастващия спот пазар, докато се опитва да поднови дългосрочните договори, които изтичат тази зима, пише "Ройтерс".

Един от най-големите вносители на газ в Европа, Турция зависи от газопроводи от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечнен природен газ (LNG) от Нигерия, Алжир и спотовите пазари.

Страната имаше четири дългосрочни договора за внос, които изтичаха тази година за общо 16 милиарда кубически метра (bcm) годишно.

Турция е подновила един от тях - с Азербайджан - като се договори за тригодишен договор за внос до 6 bcm годишно след изтичането на 15-годишен договор за 6.6 bcm, казаха пред "Ройтерс" два източника от индустрията.

Новият, по-кратък договор ще бъде за спот внос на газ с цени, индексирани към италианския хъб PSV, за разлика от дългосрочните договори с ценообразуване на базата на петрола, които Анкара иска постепенно да прекрати.

Това все още оставя на Анкара три договора за подновяване - два за внос от държавния и частния сектор по тръбопровод от руския „Газпром“ от по 4 bcm всеки, които изтичат в края на годината, и 1,3 bcm нигерийски втечнен природен газ, който изтича този месец.

Преди две седмици срещата между руския и турския президент приключи без сделка за газ, а времето изтича.

Президентът Владимир Путин се опита да успокои Анкара, като заяви, че тя е защитена от газовата криза в Европа от доставките по руски тръбопроводи за Турция. Но Турция има малки газови резерви, на които да разчита, ако преговорите се проточат.

„Всичкият наличен по договор газ от Русия, Иран и Азербайджан беше изпомпан и използван към средата на септември“, каза източник от турската индустрия. 

5 млрд. долара субсидии

В миналото Турция е използвала втечнен природен газ за допълване на по-скъпия внос от тръбопроводи. Увеличавайки дела на втечнен природен газ в общия внос на газ почти до една трета през последните две години, страната сигнализира на своите партньори, че скъпите договори, индексирани към петрола, трябва да станат по-конкурентоспособни.

Очаква се плановете за покриване на до една четвърт от потреблението от ново газово находище в Черно море от 2027 г. също да засили позицията на Анкара в преговорите.

Въпреки това сушата тази година намали водноелектрическата енергия, доведе до ново пускане на газовите електроцентрали и повиши потреблението на Турция до най-вероятен рекорд от 60 млрд. куб. метра газ, точно когато цените скочиха в Европа.

С дневния пик на потребление, който се очаква да достигне 300 милиона куб. метра тази зима, Турция ще трябва да поднови всички изтичащи договори с най-малко същите обеми и да допълни доставките си със скъп втечнен природен газ, каза индустриалният консултант Ариф Актюрк.

Турция има вече има годишно договори за внос на 48 bcm, което означава, че ще трябва да внася малко под 13 милиарда кубика втечнен природен газ от спот пазари, където цените също са високи. Официалните данни показват, че вносът на спот LNG до момента тази година е 2 млрд. куб. м.

„Турция би могла да използва спотовия внос на втечнен природен газ или азерски газ, за да компенсира недостига ... Единственият недостатък би бил допълнителните разходи, направени от закупуването на спот пазара, но Турция най-вероятно няма да се сблъска с проблем с наличността“, каза Сохбет Карбуз, директор за въглеводороди в мозъчния тръст OME в Париж.

Използването на газ за отопление и дребномащабно производство се субсидира в Турция, където домакинствата плащат 170 долара за 1000 кубически метра газ. Същият обем газ достигна връх над 1000 долара миналата седмица в газовия център TTF в Нидерландия, където цените се увеличиха четворно тази година.

Това означава, че ще струва на Турция приблизително 5 милиарда долара за субсидиране на спот вноса на втечнен природен газ по текущите пазарни цени през последното тримесечие, каза източникът от индустрията.

Каквато и да е цената, енергийният министър Фатих Донмез подчерта, че Турция ще гарантира сигурността на доставките.

"Досега прибягвахме до снабдяване с втечнен природен газ от спотови пазари, за да задоволим допълнителното потребление, тъй като сигурността на доставките е по-важна от цената", каза Донмез в петък.