Цените на газа ограничават тежката промишленост и веригите на доставки

Цените на газа в Европа са се повишили с повече от 250% тази година, докато в Азия се наблюдава увеличение от около 175%

11:24 | 26 септември 2021
Обновен: 15:35 | 26 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордно високите глобални цени на природния газ тласкат някои енергоемки компании да ограничат производството в тенденция, която допринася за смущения в глобалните вериги на доставки в някои сектори, като например храните, и може да доведе до по-високи разходи, прехвърлени на техните клиенти.

Някои компании, включително производители на стомана, производители на торове и производители на стъкло, трябваше да преустановят или намалят производството в Европа и Азия в резултат на скока на цените на енергията. Това включва двама от най-големите производители на торове в света, които заявиха, че ще намалят производството в Европа. Великобритания във вторник заяви, че се е съгласила да предостави държавна подкрепа на една от компаниите за рестартиране на производството на страничния продукт въглероден диоксид, който се използва в производството на храни, за да се предотврати кризата в предлагането.

Цените на природния газ нараснаха рязко по целия свят през последните месеци. Това се дължи на комбинация от фактори: включително повишено търсене, особено от Азия, поради възстановяването след пандемията; ниски запаси от газ; и по-малки от обичайните доставки на газ от Русия.

Цените на газа в Европа са се повишили с повече от 250% тази година, докато в Азия се наблюдава увеличение от около 175% от края на януари. В Съединените щати цените се покачиха до многогодишни върхове и са близо два пъти по-високи, отколкото в началото на годината. Цените на електроенергията също са се повишили рязко, тъй като много електроцентрали работят на газ.

Индустриалните потребители на енергия на Америка, търговска група, представляваща производители на химикали, храни и материали, в последните дни призоваха Министерството на енергетиката на САЩ да спре производителите на втечнен природен газ в страната да изнасят газ, за ​​да се намалят разходите за енергия за промишлеността.

Допълнителните доставки на газ биха могли да облекчат налягането. Норвегия вече разреши увеличен износ на газ. До края на годината може да се стигне до повече доставки от Русия, като новият тръбопровод „Северен поток 2“ на страната очаква одобрение от енергийния регулатор на Германия. 

Нарушения в производството

Натискът досега беше особено остър в Европа, където запасите от газ са много по-ниски от обичайните през зимата. Норвежката Yara International ASA, един от най -големите производители на торове в света, заяви, че ще намали около 40% от европейското си производство на амоняк поради високите цени на газа. Това стана след като базираната в САЩ CF Industries Holdings Inc заяви, че цените на газа са я накарали да спре дейността в два от своите британски заводи. Природният газ е най-важният входен разход за химикали и торове на азотна основа.

Изпълнителният директор на Yara, Svein Tore Holsether, каза пред "Ройтерс" в интервю в понеделник, че компанията пренася амоняк в Европа от производствени мощности на други места, включително САЩ и Австралия.

"Вместо да използваме европейски газ, ние по същество използваме газ от други части на света, за да направим този продукт и да го внесем в Европа", каза той.

CF Industries не отговори на искания за коментар.

Някои индустрии призовават правителствата да се намесят. Тези молби идват, тъй като някои държави вече предриеха мерки, за да защитят потребителите от нарастващите сметки за енергия, като Испания, която миналата седмица одобри пакет от мерки, включително тавани на цените.

Сред търсещите помощ е хранителната индустрия след недостиг на въглероден диоксид (CO2), причинен от спирането на производството в някои торови заводи. CO2 се използва във вакуумното опаковане на хранителни продукти за удължаване на срока на годност, за зашеметяване на животни в кланиците и за газирането на безалкохолни напитки и бира.

Във Великобритания месопреработвателите предупредиха, че ще изчерпят CO2 в рамките на пет дни, принуждавайки ги да спрат производството. Производителите на безалкохолни напитки, които разчитат на газа за производството на газирани напитки, заявиха, че доставките са на изчерпване.

Във вторник британското правителство заяви, че е сключило триседмична сделка с CF Industries за възобновяване на производството на въглероден диоксид във Великобритания. Британският министър на околната среда, който заяви, че държавната подкрепа може да достигне десетки милиони лири, също предупреди хранителната индустрия, че цените на въглеродния диоксид ще се покачат рязко.

CF Industries заяви в изявление, че незабавно възобновява производството на амоняк в своя завод в Билингъм след споразумението. 

Да устоим на бурята

Други енергоемки сектори като стомана и цимент също усещат притискането.

Повишаването на цените на газа през последните няколко седмици „принуди някои производители на стомана да преустановят дейността си през онези периоди от нощта и деня, когато цената на енергията се покачва“, каза Гарет Стейс, генерален директор в индустриалната група UK Steel. Той отказа да посочи кои компании.

British Steel, вторият по големина производител на стомана в страната, заяви, че поддържа нормални нива на производство, но „колосалните“ увеличения на цените на енергията правят „невъзможно да се прави изгодно стомана в определени часове на деня“.

Някои производители казват, че засега са в състояние да се справят.

Германският Thyssenkrupp AG, вторият по големина производител на стомана в Европа, заяви, че механизмите за хеджиране, които има срещу увеличаването на цените на енергията, особено на газа, означават, че не ограничава производството. Но компанията обяви, че е косвено засегната, тъй като използваните от нея промишлени газове са свързани с цените на електроенергията.

HeidelbergCement AG от Германия, вторият по големина производител на цимент в света, заяви, че по-високите цени на енергията увеличават производствените разходи, но операциите не са спрени в резултат на това.

В Китай няколко производители на стомана, керамика и стъкло са намалили производството, за да избегнат загуби, според Ли Руипенг, местен доставчик на втечнен природен газ в северната провинция Хъбей. Югозападната китайска провинция Юнан този месец наложи ограничения за производството на някои тежки индустрии, включително производители на торове, цимент, химикали и алуминиеви топилни предприятия поради недостиг на енергия, което според анализатори може да намали износа.

За да издържат на бурята, някои енергоемки индустрии и предприятия за комунални услуги в Азия и Близкия изток временно са преминали от газ към мазут, суров петрол, нафта или въглища, казаха анализатори и търговци. Тази тенденция се очаква да продължи през останалата част от годината и в началото на следващата, според Международната агенция по енергетика.

В Европа търсенето на въглища като алтернативен източник на енергия също нарасна значително. Но възможностите за преминаване към алтернативни източници на енергия са ограничени в региона до голяма степен поради правителствената политика, насочена към насърчаване на използването на газ вместо по-замърсяващите горива като въглищата.

Стъклената промишленост исторически е работила на мазут, но почти всички обекти във Великобритания вече са преминали към природен газ, според Пол Пиърси, координатор на федерацията в British Glass. Само няколко обекта имат резервоари за мазут, които им позволяват да превключват източника на енергия, ако цените се повишат, добави той.