Забавената ваксинция ще струва трилиони долара на световната икономика

Азия ще бъде най-силно засегната в абсолютно изражение със загуби до 1,7 трлн. долара

16:07 | 27 август 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика ще загуби брутен вътрешен продукт за трилиони долари поради забавените срокове за ваксинация, като развиващите се икономики ще понесат по-голямата част от загубите поради неравномерното разпределение на ваксините, пише Investor.bg

Страните, които не са в състояние да ваксинират 60% от населението си до средата на 2022 г., ще загубят 2,3 трлн. долара между 2022 и 2025 г., прогнозират от Economist Intelligence Unit

"Развиващите се страни ще поемат около две трети от тези загуби, което допълнително ще забави икономическото им сближаване с по-развитите страни“, пише Агата Демараис, директор по глобалните прогнози на EIU.

Азия ще бъде "далеч най-силно засегнатият континент" в абсолютно изражение, като се очаква загубите да достигнат 1,7 трлн. долара, или 1,3% от прогнозирания БВП на региона. Страните в Африка на юг от Сахара ще загубят около 3% от прогнозирания си БВП, най-високата стойност в проценти, сочи докладът.

"Тези оценки са поразителни, но те само частично обхващат пропуснатите икономически възможности, особено в дългосрочен план", отбелязват от EIU, като уточняват, че ефектът от пандемията върху образованието не е взет под внимание в тази прогноза.

По-богатите страни се насочиха към дистанционно обучение по време на блокиране, но много от развиващите се страни нямаха тази възможност. Повече от 213 млн. души бяха заразени с Covid-19, а най-малко 4,4 млн. починаха по време на пандемията, показват данните, събрани от университета "Джон Хопкинс".

Разделение на богати и бедни

Богатите държави напредват много бързо във ваксинацията срещу Covid, преминават към бустерни дози и отварят наново икономиките си, докато по-бедните страни драстично изостават в надпреварата за ваксинация. Около 5 млрд. дози от ваксината са били приложени в световен мащаб към 23 август, но само 15,02 млн. от тези дози са били в страни с ниски доходи, сочат данни на Our World in Data, цитирани от CNBC.

„Кампаниите за ваксинация напредват с ледникови темпове в икономиките с по-ниски доходи“, се казва в доклада на EIU. В него пише още, че неравенството във ваксините се е появило поради глобален недостиг на производствени мощности и суровини за ваксини, логистични трудности при транспортирането и съхранението на дозите и колебание поради недоверие към ваксините.

Освен това много развиващи се страни не могат да си позволят ваксините за своите жители и са потърсили дарения от по-богати страни, но глобалните инициативи не са били напълно успешни в предоставянето на ваксини на тези, които се нуждаят от тях.

„Вероятността разделението относно достъпа до ваксини някога да бъде преодоляно е малка", казва Демараис в изявление на EIU. „COVAX, инициативата на СЗО за доставка на ваксини в развиващите се икономики, не успя да оправдае (скромните) очаквания".

„Въпреки щедрите обещания даренията от богатите страни покриват само малка част от необходимите количества - и често те дори не се изпълняват", пише тя.

Covax имаше за цел да достави около 2 млрд. дози ваксина тази година, но досега е изпратила само 217 млн. дози по данни на УНИЦЕФ. Някои от доставките са отишли за развити страни като Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, съобщава AP.

Целият анализ може да прочетете на Investor.bg