"Уолстрийт" е също толкова объркан за пазарите, колкото и миналата година

Броят на основните проблеми, които трябва да се вземат предвид, на практика изключва по-строг консенсус

19:17 | 21 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Попитайте който и да е на "Уолстрийт" накъде ще се движат акциите и отговорът почти винаги ще бъде "нагоре". Сега не е така.

Дванадесет от 21 специалисти, занимаващи се с прогнози, проследени от Bloomberg, очакват индексът S&P 500 да падне по време на ваканционния сезон. Разликата между най-високото и най-ниското очаквано ниво е 24%, която е третата най-голяма за почти десетилетие. Несигурността е също толкова остра сред някои анализатори на Министерството на финансите, като тези от Bank of America използват диапазон от 100-процентни пункта за своята 10-годишна прогноза за доходност до края на 2021 г.

Инвеститорите, които се надяват на по-голяма яснота от професионалните прогнози 17 месеца след като пандемията изцяло промени финансовите пазари, нямат късмет, тъй като броят на основните проблеми, които трябва да се вземат предвид, на практика изключва по-строг консенсус. Докато Федералният резерв се стреми да намали покупките на облигации до края на годината, "делта" вариантът на коронавируса заплашва да забави възстановяването в световен мащаб - практиките, работещи повече от година, започват да изглеждат остарели.

„Можем да посочим редица позитиви в икономиката, които подкрепят рисковите активи. В същото време има много проблеми, които са почти невъзможни за прогнозиране, и макро перспективите могат да варират значително без някаква очевидна логика“, каза Адам Филипс, управляващ директор за портфолио стартегии в EP Wealth Advisors. 

Високите оценки и 100%-то рали на S&P 500 от ниското пандемично ниво добавят към трудностите, пред които са изправени стратезите. За някои скокът в корпоративните приходи оправдава повишените цени, които наказаха всеки, дръзнал да заложи срещу акциите. Други казват, че възстановяването е изправено пред твърде много пречки - включително натиск върху маржовете от инфлацията и предложеното от президента Джо Байдън повишаване на данъците - за да оправдаят очакванията, че компаниите ще продължат да постигат високи резултати.

През изминалата седмица S&P 500 спадна с най-много за повече от месец. Компаниите, които по принцип се възползват от повишаване на икономическата активност, поведоха спада. Групата, включително производители на енергия и финансови фирми, отбеляза, че нейното представяне намалява от юни - на практика в крак с възраждането на вируса.

прогноза SP500

Но инвеститорите все още не са се втурнали изцяло към любимите компании от периода на глобалното затваряне, които доминираха миналата година. Zoom Video Communications Inc. се понижи с 5% през седмицата, докато Amazon.com Inc. се понижи с 14% от пика си през юли, губейки пазарна стойност от 261 млрд. долара.


Майк Уилсън, главен стратег за американски акции в Morgan Stanley, разшири прогнозния си диапазон за S&P 500 да скочи до 4 800 до юни 2022 г., което е печалба от 8% от приключването в петък, а в най-лошия случай индексът ще падне до 3 700, спад от 17%. Като цяло, обхватът от 1100 точки между двата сценария е почти два пъти по-голям от това, което той си бе представял по-рано.

„За много хора това е много объркващо - къде да се насочат и какво да правят в момента, защото има толкова много смесени съобщения“, каза в интервю Дж. Дж. Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. „Имаме по-лек обем, нормално е за края на лятото. Но мисля, че по-малкият обем през последните няколко дни се дължи и на липсата на истинско убеждение какво точно може да се очаква."

На пазара на облигации инвеститорите се върнаха обратно към държавните ценни книжа на фона на притесненията, че метеоричният ръст на икономиката внезапно ще се забави - притеснението се засили, когато икономистите на Goldman Sachs Group Inc. понижиха прогнозата си за растеж в САЩ. Това тласна инвеститорите обратно към държавните ценни книжа. Десетгодишната доходност спадна под 1,3%, а спредът между нея и 2-годишните доходи се изравни.

case study

Стратезите се опитват да се справят със слабата печалба в дългосрочен план. Анализаторите на Goldman и JPMorgan понижиха целите си за края на годината за 10-годишната доходност, след като бенчмаркът спадна до 1.13%.

На фона на мрачните перспективи, Джули Бийл от Kayne Anderson Rudnick се фокусира върху компании, които имат опит в процъфтяване по време на проблеми.

„Наистина е трудно да се знае, толкова е трудно да се предвиди, така че нека се подготвим“, каза Бийл, портфолио мениджър, пред Bloomberg Television. „За нас това не е толкова сценарий на "ново затваряне срещу възстановяване", а кои бизнеси могат да се справят добре, дори ако икономиката се забави."