Нарастващото съперничество в Персийския залив, което тласка цените на петрола

В продължение на няколко години имаше дълбоко сътрудничество по стратегически въпроси

11:02 | 8 юли 2021
Обновен: 11:02 | 8 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Публичният спор между Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия по отношение на квотите за добив тази седмица доведе до преустановяване на преговорите между най-големите производители на петрол в света и остави енергийните пазари в неизвестност, като тласна цените на петрола до шестгодишен връх. 

23-те държави в ОПЕК+, която включва картела на Организацията на страните износителки на петрол и съюзни производители като Русия, трябваше да отложат преговорите си за неопределено време, пораждайки опасения за стабилността на групата, която умело се справяше с доставките през последните 18 месеца, в отговор на свързаната с коронавирус глобална икономическа криза. 

Проблемът започна миналата седмица, когато ОАЕ отхвърли предложението на лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия за удължаване на ограниченията на производството за още осем месеца. ОАЕ искаха да предоговарят настоящата си базова линия - нивото, от което се изчислява съкращението или увеличаването на производството - за да получат свободата да изпомпват повече петрол.

Саудитска Арабия и Русия обаче бяха против това. 

Преговорите взеха необикновен обрат, когато енергийните министри на ОАЕ и Саудитска Арабия, които са близки съюзници, обявиха публично различията си. 

„Разривът е изненада, но може би кавгата е била неизбежна“, казва Бен Кахил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, пред Би Би Си.

"Производственият капацитет на Абу Даби е в противоречие с квотата на ОПЕК. Страната е инвестирала много пари, за да увеличи производството си. И сега търсенето нараства. Ето защо ОАЕ беше разочарован през последната година от неспособността си да увеличи производството", добавя той. 

Цени

Петролът падна под 72 долара за барел в четвъртък, с повишените опасения от делта варианта на коронавируса, а търговците изчакваха нови сигнали за разрешаване на спора.

West Texas Intermediate спадна с 0,5%, насочвайки се към най-голямата седмична загуба от март насам, след като доларът се засили. WTI за доставка през август стигна до 71,84 долара за барел на Нюйоркската стокова борса.
Брент за сетълмент през септември падна с 0,4% до 73,11 долара за барел на борсата ICE Futures Europe. 

Два принца

В продължение на няколко години партньорството между Саудитска Арабия и ОАЕ оформя геополитиката на арабския свят. Личната връзка между престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайд допринесе за укрепването на този съюз. 

oil 08.07

И двамата мъже се смятат за фактически владетели на страната си и имат амбициозни визии. 

В продължение на няколко години имаше дълбоко сътрудничество по стратегически въпроси. Те сформираха арабска военна коалиция през 2015 г., за да водят война срещу иранското бунтовническо движение на хутите в Йемен и наложиха дипломатическо, търговско и туристическо ембарго на Катар през 2017 г. Но пукнатини в отношенията започнаха да се появяват преди две години, когато ОАЕ изтеглиха по-голямата част от войските си от Йемен, което не се хареса на саудитците. През януари ОАЕ с неохота приеха споразумението под влияние на Саудитска Арабия за прекратяване на ембаргото срещу Катар. По същия начин Саудитска Арабия не беше ентусиазирана от решението на ОАЕ за нормализиране на отношенията с Израел миналата година. 

Проблемите започнаха да се задълбочават през февруари, когато Саудитска Арабия постави ултиматум на мултинационалните компании да преместят своите регионални централи в кралството до 2024 г. или да загубят достъпа по държавни договори. Това се възприема като атака срещу Дубай (в ОАЕ), търговския център на региона. 

След като емирствата блокираха предложената сделка ОПЕК+, саудитците изглежда си отмъстиха, като спряха полетите до ОАЕ. Бяха цитирани опасения относно вариантите на коронавируса, но решението бе взето точно преди празниците, когато много хора се отправят към Дубай за почивка.

Саудитска Арабия също обяви, че ще изключи вноса от свободни зони или такъв, който е свързан с Израел, от преференциалното тарифно споразумение с други държави от Персийския залив, нанасяйки удар върху икономиката на ОАЕ, която се върти около модела на свободни зони. 

Икономическа конкуренция 

Спорът около ОПЕК+ е подчертана от нарастващото икономическо съперничество, като двете страни се опитват да диверсифицират икономиките си, като намаляват зависимостта си от износа на въглеводороди. 

Тъй като Саудитска Арабия приема по-агресивна икономическа стратегия при Мохамед бин Салман, сега те се конкурират в сектори като туризъм, финансови услуги и технологии. 

"Саудитска Арабия е гигантът в региона, който сега се събужда. И на някакво ниво това е притеснително за емирствата", казва Нийл Куилям, сътрудник в Chatham House в Лондон.

„След 15 до 20 години, ако Саудитска Арабия се трансформира в динамична икономика, това би било заплаха за икономическия модел на ОАЕ.“ 

Все още не е ясно дали Саудитска Арабия и ОАЕ ще могат да се споразумеят за нова сделка за ОПЕК+. 

Али Шихаби, саудитски анализатор, близък до кралския двор, не вярва, че разривът ще попречи на отношенията им в дългосрочен план, въпреки че твърдата позиция на ОАЕ дойде като "шок" за саудитците - особено като се има предвид, че те са работили много време за постигане на консенсус. "И двете страни са имали много по-големи разногласия в миналото," казва той. "Всяка връзка преминава през възходи и падения, включително САЩ и Обединеното кралство. Но основите на тези взаимоотношения наистина са (твърде) силни, за да причинят трайна вреда на този съюз."