САЩ са по-богати от всякога заради цените на имоти и акции

Активите на домакинствата се увеличиха с 14,8%, или с почти 20 трлн. долара

09:32 | 26 юни 2021
Обновен: 10:11 | 26 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите се опасяват, че САЩ се насочват към повторение на слабата икономическа експанзия от предходното десетилетие - че след като страната преодолее затрудненията около отварянето на икономиката,  тя ще възобнови същия скромен, но стабилен растеж, прекъснат от пандемията, пише Investor.bg

Спадът на доходността по 30-годишните държавни ценни книжа миналата седмица след "ястребовия" завой на Федералния резерв само засили тези опасения, пише Конър Сен в коментар за Bloomberg.

Но тази гледна точка пренебрегва ключов фактор, който задържа икономиката през 2010-те и който сега трябва да я стимулира през 2020-те: балансите на домакинствата. Американците са по-богати от всякога благодарение на процъфтяващия фондов пазар, съчетан с нарастване на цените на жилищата. Освен това домакинствата не са обременени със същото ниво на дълг, което се проточи в годините след рецесията от 2008 г. Това би трябвало да означава по-бърз растеж през следващите години, тъй като американците отново се чувстват свободни да теглят кредити.

Между края на 2019 г. - преди Covid-19 да удари САЩ - и първото тримесечие на тази година, задълженията на домакинствата в страната са нараснали с 5%, или с 820 млрд. долара. Активите им обаче се увеличиха с 14,8%, или с почти 20 трлн. долара. Подобни сметки би трябвало да създадат сред домакинствата настроение за харчене, след като веднъж оставят зад себе си пандемичните страхове.

Нарастването на задлъжнялостта, което ограничи икономическия растеж през 2010-те, започва в началото на 1980-те. С намаляването на лихвените проценти домакинствата увеличиха дълговете си по-бързо, отколкото нараснаха активите им, и тази тенденция продължи 25 години. След това, когато цените на жилищата паднаха в края на 2000-те години, активите на американците - имоти и инвестиции в акции - загубиха стойност, докато нивата на дълга им останаха същите или се увеличиха, произвеждайки още по-силно задлъжнели домакинства. Минаха много години след рецесията от 2008 г., преди американците да изплатят целия този дълг и да балансират бюджетите си.

Целия анализ може да прочетете на Investor.bg