Нарастващата популярност на биткойн може да се окаже пагубна за околната среда

Ако биткойн индустрията в Китай беше самостоятелна държава, нейното общо потребление на енергия щеше да се класира на 12-то място в световен мащаб през 2016 г.

16:00 | 10 април 2021
Обновен: 16:20 | 10 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващата популярност на биткойн може да има дълготраен негативен ефект върху околната среда, пише CNN Business.

"Копаенето" на криптовалутата изисква значителна компютърна мощност и електричество, а увеличаването на покупките на биткойн оставя след себе си огромен въглероден отпечатък.

Но колко точно "копаенето" на биткойн допринася за глобалното затопляне?

Само в Китай биткойнът се прогнозира, че ще генерира над 130 милиона тона въглеродни емисии, докато енергийното потребление на технологията достигне своя връх през 2024 г., според ново проучване, публикувано в научното списание Nature Communications.

Това количество парникови газове би надминало общите годишни емисии на Чехия и Катар през 2016 г. Блокчейн технологията вероятно ще консумира толкова енергия годишно, колкото малки до средни по територия страни като Дания, Ирландия или Бангладеш, според изследване от Синан Куфеогл, научен сътрудник по строително инженерство в University of Cambridge.

С нарастването на популярността на биткойн Китай се превърна в мека за технологията. Ако биткойн индустрията в Китай беше държава, нейното общо потребление на енергия щеше да се класира на 12-то място в световен мащаб през 2016 г., изпреварвайки големите икономики като Италия и Саудитска Арабия, показват още данните от проучването. Със специализиран хардуер и евтина електроенергия, които са на разположение в Поднебесната империя, страната сега представлява повече от 75% от мощността на хеширане на биткойн мрежата - мощност, която компютър или хардуер използва, за да стартират и решават алгоритми, които генерират нови крипто суми и позволяват трансакции между тях.

„Тъй като индустрията за копаене на биткойни е толкова нова, тя не се отчита и регулира ефективно по целия свят“, коментира пред CNN Business Шоуян Уан, един от авторите на изследването и професор в Chinese Academy of Sciences.

Хардуерът за копаене на биткойни продължава да се развива, тъй като популярността на криптовалутата се увеличи с течение на времето. В самото си начало копаенето на биткойн преминаваше основно през централния процесор (CPU) на компютър с общо предназначение, посочват авторите на изследването.

След това процесът се разви и премина към графичните процесори (GPU), които предлагат повече мощност, по-високи скорости на хеширане и в крайна сметка доведоха до по-голяма консумация на енергия. Впоследствие бяха въведени специфични за приложения интегрални схеми (ASIC), за да се оптимизират изчисленията, свързани с копаенето.

Хардуерът за копаене на криптовалута постоянно работи, което също увеличава консумацията на енергия. Между 1 януари 2016 г. и 30 юни 2018 г. операциите по копаене на четири основни криптовалути са освободили до около 13 милиона метрични тона въглероден диоксид, според отделно проучване в научното списание Nature Sustainability.

Ръстът на тези емисии може да има огромни последици за цялата планета.

Китай е ключов участник в Парижкото споразумение за климата и се ангажира да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. Но страната остава най-големият производител на парникови газове в света, а авторите на изследването твърдят, че копаенето на биткойни може да компрометира услията на страната за намаляване на емисиите.

"Важно е да се осигурят инциативи за копачите да преместят дейността си в региони с чиста енергия", коментира Уан. „Ето защо е важно изграждането и модернизирането на съоръженията за производство на чиста електроенергия, за да се гарантира последователно производство на енергия", допълва още тя.