Защо недостигът на чипове за един долар предизвика криза в глобалната икономика?

Липсата на чипове може да струва на автомобилната индустрия 60 милиарда долара през 2021 г.

07:46 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

За да разберем защо индустрията за полупроводници за 450 милиарда долара изпадна в криза, е полезно да започнем с част за един долар, наречена “дисплей драйвер” (display driver), пише Bloomberg.

Стотици различни видове чипове са необходими на глобалната индустрия, като най-скъпите сред тях на Qualcomm и Intel струват между 100 и 1000 долара. Те задвижват мощните компютри или смартфоните в джобовете ни. “Дисплей драйверът” има по-различна цел: той служи само, за да предаде базови инструкции за осветяване на екрана на телефон, монитор или навигационна система.

Предизвикателството за индустрията за чипове - и все повече за технологичните и автомобилните компании, е, че няма достатъчно “дисплей драйвери”. Фирмите, които ги произвеждат, не могат да се справят с нарастващото търсене, така че цените се повишават. Това допринася за недостига на доставките и ръста в цените на дисплеите с течни кристали - основен компонент при сглобяването на телевизори и лаптопи, които са използвани още от автомобилната и авиационната индустрия.

Липсата на такива привидно незначителни части, като включително чиповете за управление на захранването, които също са в недостиг, се отразява значително на глобалната икономика. Компании от автомобилния сектор като Ford, Nissan и Volkswagen вече намалиха производството си, което ще доведе до очаквани загуби в размер на над 60 милиарда долара за индустрията през тази година.

Ситуацията вероятно допълнително ще се влоши, преди да се подобри. Тежката зима в Тексас повлия на производството на САЩ. Пожар в ключов завод в Япония затвори съоръжение за месец. Samsung Electronics Co. предупреди за "сериозен дисбаланс" в индустрията, докато Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. заяви, че не може да се справи с търсенето, въпреки че някои от заводите ѝ работят на над 100-процентен капацитет.

Трусовете при производителите на чипове се дължат на погрешни изчисления по време на коронавирусната пандемия миналата година. Когато Covid-19 започна да се разпространява извън Китай в останалата част от света, много компании очакваха, че хората ще намалят потреблението си.

Те обаче останаха затворени в домовете си и продължиха да купуват технологични продукти. Потребителите купуват по-добри компютри и по-ярки дисплеи, така че да могат да работят отдалечено. За учениците също се наложиха покупките на лаптопи заради дистанционното обучение. Междувременно хората започнаха да търсят повече 4K телевизори, видеоконзоли, фритюрници и блендери, за да направят живота под карантина по-приятен. Пандемята се превърна в удължен Черен петък за онлайн магазините.

Автомобилните производители изглежда също бяха подведени. Те затвориха заводи по време на блокадите, тъй като търсенето се срина на фона на шоурумовете, които трябваше да преустановят временно дейност. Това накара автопроизводителите да преустановят доставките на компоненти за известен период, включително на чипове.

В края на миналата година обаче търсенето започна да се увеличава. Хората искаха да излязат, но не желаеха да използват обществения транспорт, за да го направят. Автомобилните производители отвориха заводите си отново и насочиха търсенето към производители на чипове като TSMC и Samsung. Те обаче не успяват да се справят с направата на компоненти достатъчно бързо за своите все още лоялни клиенти.

Акциите на

Акциите на производителите на чипове поскъпват на фона на силното търсене. Графика: Bloomberg 

За момента никой не изгражда производствени линии, защото в това няма икономически смисъл. Съществуващите линии са фино настроени за почти перфектно производство и могат да направят основните драйвери за дисплей за по-малко от един долар. Закупуването на ново оборудване би означавало много по-големи разходи.

Този недостиг обаче увеличава цените на LCD панелите. 50-инчов LCD панел за телевизори удвои цената си между януари 2020 г. и март 2021 г.

Матю Кантерман от Bloomberg Intelligence прогнозира, че цените на LCD панелите ще продължават да се покачват поне до третото тримесечие. Има "остър недостиг" на чипове за драйвери за дисплеи, отбелязва той.

Цените на

Цените на LCD панелите се повишават по време на пандемията. Графика: Bloomberg 

Ситуацията е допълнително утежнена от недостига на стъкло. Основни производители на стъкло съобщиха за предизвикателства на производствените си площадки, включително прекъсване на електричеството във фабриката на Nippon Electric Glass Co. през декември и експлозия в завода на AGC Fine Techno Korea през януари.

Това донякъде облагодетелства бизнеса. Продажбите на Himax - доставчик и производител на полупроводници, нарастват, като цената на акциите на компанията се утроява от ноември насам. Акциите на Novatek отчитат ръст на цените от над 60% за годината към вторник 6 април.

Въпреки това ръководители на компании не празнуват. Джордан Ву, съосновател и главен изпълнителен директор на Himax, заяви, че целият му бизнес е изграден около това да предостави на клиентите си търсените от тях продукти, така че неспособността му да отговори на техните искания в такъв критичен момент е разочароваща.

 Той не очаква кризата, особено за автомобилните компоненти, да приключи скоро.