Продажбите на луксозни автомобили се радват на следвоенен бум

Нестабилността на фондовите пазари също накара инвеститорите да се пренасочат към материални активи

07:47 | 25 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Луксозните автомобилни производители напоследък се радват на комплименти за това колко добре са се справили през 2020 г.

„Нека просто кажем, че започнахме 2020 г. с най-много поръчки от 2003 г. насам и започнахме този януари с 50% повече поръчки от миналия януари“, каза Адриан Холмарк от Bentley по време на видеоконференция с журналисти на 23 март. Британската компания достави 11 206 автомобила през 2020 г. - ръст от 1,8% спрямо предходната година и най-голямата продукция в 101-годишната история на компанията, предава Bloomberg.

„Продажбите ни в момента са с около 30% над миналата година, дори като се има предвид, че миналата година беше рекордна“, продължи Холмарк.

По време на видеоконференция на 15 март Стивън Винкелман ot Bugatti беше откровен и призна, че е „изненадан“ от това колко добре е преодоляла пандемията 112-годишната френска марка.

"Bugatti се справи невероятно добре", каза той. Традиционно марката не разкрива конкретни резултати от продажби, но Винкелман характеризира 2020 г. като „третата поредна рекордна година за компанията“.

Шефът на Porsche AG Оливър Блум нарече резултатите на компанията „фантастично постижение“ в края на „изключителна година“ по време на кръгла маса с репортери на 18 март. Приходите на 90-годишната марка достигнаха рекорд за всички времена от 28,7 милиарда евро (34 милиарда долара) през 2020 г., надминавайки 2019 г. с повече от 100 милиона евро.

Междувременно годишните глобални печалби на Lamborghini бяха по-високи през 2020 г., отколкото през всяка предходна година. И въпреки че продажбите на повечето луксозни марки спаднаха от 2019 г. - с 11% при Lamborghini; с 3% при Porsche; и с 10% при Ferrari - понижението идва от продължилите седмици принудително спиране на производството и преустановените посещения в шоурумите по време на пандемията. Bentley спря производство за седем седмици и губеше по 10 милиона долара на седмица и все пак се възстанови, за да достави повече превозни средства от всякога, каза Холмарк.

„Не виждаме рецесионно поведение. Виждаме следвоеннен бум”, каза той.

Устойчивост на рецесия

Още през юли 2020 г. анализатори в Technavio прогнозираха, че американският пазар на луксозни автомобили ще нарасне с 6,7 милиона бройки от 2020 до 2024 г. В годишния си доклад за 2021 г. Statista прогнозира приходите от САЩ в сегмента да достигнат 6,9 млрд. долара само тази година.

"Историята предполага, че търсенето на суперлуксозни спортни автомобили ще остане стабилно въпреки глобалната рецесия, свързана с Covid-19", посочи Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence в анализ от средата на март. Резултати като 27% увеличение на цената на акциите на Ferrari през 2020 г. и вече запълнената книга за поръчки на Lamborghini за първите девет месеца на 2021 г. свидетелстват за тази сила.

Всъщност Lamborghini се представи толкова добре през миналата година, че близки наблюдатели като Дийн и други предположиха, че компанията майка Volkswagen AG може да я позиционира за първично публично предлагане заедно с Porsche. 

Дори Aston Martin, който претърпя разочароващо първично публично предлагане през 2018 г., последвано от сътресение по върховете на компанията изглежда се насочва към по-светло бъдеще.

Ограничените линии като Valkyrie и Valhalla ще бъдат ключови през 2021 г. за подобряване на маржовете на Aston, каза Майкъл Дийн.

„Само няколко марки са в състояние да продават суперавтомобили с ограничена серия на стойност над 1 милион щатски долара и този клуб включва Aston Martin, Ferrari, Lamborghini и Porsche. Приносът от един суперавтомобил Valkyrie на цена 2,4 милиона паунда е еквивалентен на продажбата на 19 Vantage V8, чиито разочароващи продажби през 2019 г. бяха основна причина за намаляване на обемите", смята Дийн.

Един фактор, подкрепящ подобен успех по време на кризата, беше силният растеж в Китай. Продажбите на Bentley в Китай са се удвоили през 2020 г., заяви Холмарк. Китай ще се превърне във втория по големина пазар на Lamborghini до края на 2021 г., каза Винкелман.

В световен мащаб „увеличаването на разполагаемите доходи на потребителите стимулират търсенето на луксозни автомобили“ по време на пандемията от Covid-19, пише Mordor Intelligence в годишния си доклад .

Нестабилността на фондовите пазари също накара инвеститорите да се пренасочат към материални активи - дори класическият автомобилен пазар се разрасна по време на блокадите, като аукционни къщи и уебсайтове, специализирани в колекционерски автомобили като McLaren Senna и Bugatti Chiron Pur Sport, се радват на рекордни посещения.