Година след срива на фондовата борса: Задава ли се нов крах?

Инвеститорите в акции може би подценяват размера на потенциалните предизвикателства

07:48 | 9 март 2021
Обновен: 08:58 | 9 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg

Измина почти година откакто коронавирусната пандемия сложи края на най-дългия бичи период за индекса S&P 500 и понижи цените на акциите по целия свят. Суматохата беше подходящо начало на година на необичайна активност, пише CNN.

Вирусът продължава да има отражение върху ежедневието, но пазарите отдавна забравиха тежкия удар.

На 12 март 2020 г. Wall Street отбеляза най-тежкия ден на загуби от над три десетилетия насам. Индексите S&P 500, Dow и Nasdaq Composite записаха двуцифрени спадове, като Stoxx 600 в Европа регистрира най-лошия си ден в историята.

Колапсът беше относително изненадващ, тъй като новините за коронавируса не се отразяваха особено на пазарите от седмици, дори когато имаше предупреждения за глобалната икономика. 

Настроенията обаче бързо се промениха, след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп забрани пътуванята от повечето европейски страни и Световната здравна организация официално обяви Covid-19 за пандемия на 11 март.

Оттогава насам събитията на пазарите бяха необичайни. Крахът се оказа краткосрочен и финансовите пазари, насърчени от правителствените стимули, завършиха годината с рекорди въпреки опустошителните спадове - рязко напомняне за липсата на връзка между Wall Street и реалната икономика.

Много от ефектите на коронавируса от 2020 г. все още са факт - не става въпрос само за блокадите, социалното дистанциране и работата от дома. Причините, които движеха фондовите пазари през последните 12 месеца, продължават да подкрепят поскъпването на акциите до исторически нива през тази година.

Възходът на индивидуалните инвеститори, който беше част от факторите зад ралито, продължава да съществува. Коронакризата също продължава да е с нас, но инвеститорите сега се подготвят за промяна и силно възстановяване, тъй като темпото на ваксинации набира скорост по света, а САЩ са готови с нов огромен пакет стимули.

Goldman Sachs например очаква 7-процентен ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ през 2021 г. - ниво, което не е отчитано от 1984 г. насам.

Големият риск е, че подобно на случилото се по това време миналата година, инвеститорите в акции може би подценяват размера на потенциалните предизвикателства. Ироничното е, че растящата икономика може да не е добра за книжата на компаниите, защото може да увеличи разходите за финансирането им и да намали възвръщаемостта от акциите.

Доходността по облигациите се повишава от достигнатите по-рано рекордно ниски нива на фона на очакванията за ускорение на инфлацията. И все пак промяната доведе до трусове на фондовите пазари през последните дни заради опасенията, че централните банки могат да повишат лихвените проценти, за да предотвратят скока на цените.

Въпреки че силното възстановяване е положително за корпоративните отчети, по-високите лихви могат да направят дълга по-скъп, което може да се превърне в проблем за компаниите, заемали много по време на кризата. Интересът към акциите също се понижава, когато доходността по облигациите расте.

Междувременно Федералният резерв на САЩ заяви ясни нагласи да толерира по-високата инфлация, ако това означава, че бизнесът се възстановява и безработицата намалява.

Въпреки че предвижда ръст на потребителските цени през това лято, гуверньорът на централната банка Джером Пауъл заяви миналата седмица, че инфлацията трябва да бъде устойчива на ниво от 2% и икономиката да се доближи до максимална заетост, преди Фед да обмисли повишаване на лихвите.