Нуждаят ли се по-младите служители изобщо от офис?

Много ръководители на компании се тревожат за по-младите си таланти заради липсата на контакт с опитните им колеги

12:15 | 7 март 2021
Обновен: 12:41 | 7 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дейвид Соломон беше безкомпромисен. Работата от вкъщи е “отклонение, което ще коригираме възможно най-скоро”, заяви главният изпълнителен директор на Goldman Sachs наскоро, цитиран от Financial Times.

“Не искам нова група от млади хора, които започват работа отдалечено, нямат директен контакт, директен опит, директно менторство”, коментира Соломон.

Неговото изказване беше прието негативно от служителите, които се радват на възможността за работа от дома. Някои дори спекулираха, че подобно отношение може да откаже завършващите наскоро.

Въпреки това Соломон не е единственият, който смята, че младите служители се нуждаят от офис. Много мениджъри на компании посочват, че са притеснени за младите си специалисти, които са лишени от възможността за неформално обучение по време на срещи или разговори на място.

Някои от по-младите служители изпитват трудности при работата от дома. Изследване на Leesman установява, че 72-процентен дял от талантите под 25 години нямат отделна стая, в която да работят от домовете си, като изпитват затруднения при свързването с колеги.

Хората между 20 и 35 години са възрастовата група, която най-силно желае да се завърне в офиса, става ясно от изследване на Chartered Institute of Personnel and Development.

Изолацията е друг проблем.

Робин Дънбар, психолог и автор на новата книга Friends: Understanding the Power of Our Most Important Relationships, пише за служителите, които са на първото си работно място и биха предпочели да се социализират в офиса. “Ако те нямат база от вече създадени приятелства, които да поддържат, къде в града биха могли да намерят такива при положение, че не познават никого”, пита той.

Работните взаимоотношения не са само приятелски, но и са свързани с научаването за това как се ръководи организацията, определянето къде стоят реалните ѝ ръководители зад формалните титли.

По време на пандемията изглежда, че офисите разполагат с магически сили да решат всеки работен проблем от трупането до опит до креативността. Очакванията са, че служителите просто трябва да се завърнат в офисите и всичко ще бъде наред.

Офисът може да е оазис, когато домът е мрачен и клаустрофобичен, но когато се отворят училища, кафенета и пространства за съвместна работа, светът ще бъде различен. Без съмнение офисът ще продължи да привлича млади служители - поне на непълно работно време. Но пандемията е възможност за преоценка на неговата функция и преразглеждане на работните модели.