Байдън няма да бърза да поправи отношенията с Китай

Забелязва се двупартиен консенсус, че Китай представлява основна заплаха за националната сигурност на САЩ

12:00 | 24 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън наследява напрегнати и трудни отношения с Китай от своя предшественик.

От изтощителната търговска война до множество санкции срещу най-изявените технологични компании в страната, администрацията на Тръмп прекара по-голямата част от последните четири години, оказвайки натиск върху най-големия икономически съперник на САЩ. Нещата станаха още по-нажежени през последните седмици, когато Вашингтон удари с допълнителни ограничения върху китайския бизнес и инвестиции, пише CNN Business.

Байдън ще заеме по-предсказуема и дипломатична позиция от бившия президент Доналд Тръмп. Но анализаторите казват, че новата администрация вероятно няма да облекчи твърде много отношенията Пекин, що се отнася до технологиите и търговията.

„Трудно е да се види обрат на последните ястребови тенденции в политиката на САЩ към Китай, като се имат предвид все по-негативните възгледи за Китай в САЩ“, написа Силвия Шенг, глобален стратег в JP Morgan Asset Management, в изследователска бележка тази седмица.

Номинираните в кабинета на Байдън вече започват да подкрепят тази гледна точка. Джанет Йелън, неговият избор за ръководител на Министерството на финансите, обеща във вторник да се заеме с "злоупотребите, несправедливите и незаконните практики на Китай".

„Китай вреди на американските компании чрез дъмпинг на продукти, издигане на търговски бариери и отпускане на субсидии на корпорации“, каза тя пред финансовия комитет на Сената, повтаряйки някои от най-големите критики на администрацията на Тръмп към втората по големина икономика в света.

Многостранен подход към търговията

Тръмп така и не разреши някои от най-големите оплаквания на Вашингтон относно Пекин, включително неговото фаворизиране на държавни предприятия и обвиненията в кражба на американски технологии.

„Може да е изкушаващо да се върнем към добрите стари времена и просто да превържем тези изтъркани търговски връзки“, пише Роджър Кей, технически анализатор в Endpoint Technologies, в доклад от тази седмица. Но отношенията между САЩ и Китай бяха "едностранчиви", добави той, като посочи, че Пекин често е изисквал американски компании да си партнират с китайски и да предоставят големи дялове в техните операции, наред с други изисквания.

Въпреки че премахването на митата върху китайските стоки вероятно няма да бъде голям приоритет за Байдън, няколко експерти - и самата Йелен - заявиха, че новата администрация ще иска да използва по-добре основните си съюзи, за да създаде по-предсказуема търговска стратегия.

Байдън "продължава да казва, че иска да се обърне към Китай чрез коалиция от други демокрации, чието изграждане ще отнеме време", каза Уилям Рейнш, търговски експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Навигиране на технологичното напрежение

Байдън също ще трябва да адресира ескалиращото напрежение в технологиите и бизнеса, като се има предвид двустранната подкрепа за виждането, че Китай представлява основна заплаха за националната сигурност на САЩ.

Някои от неотдавнашните действия на Тръмп - включително заповед, която ще забрани трансакциите от САЩ с някои китайски приложения - не бяха изпълнени изцяло по време на управлението му. Други, включително опитите му да забрани приложението WeChat на TikTok и Tencent се разглеждат в съда. Не е ясно дали Байдън ще се опита да изпълни или премахне тези мерки.

„Но дори да има връщане към премерения език и дипломация, бихме могли да видим по-стратегическо отделяне от китайските цифрови компании под ръководството на Байдън“, заяви Алекс Капри, научен сътрудник от фондация „Хинрих“ и гостуващ старши научен сътрудник от Националния университет в Сингапур. Той посочи възможността облачните услуги на Alibaba  да се сблъскат с глобалната реакция, с която се сблъска 5G бизнесът на Huawei.

Някои експерти са по-оптимистични относно действията на администрацията на Байдън.

„Очакваме екипът на Байдън да се съсредоточи върху вътрешните проблеми“, пишат анализаторите на Jefferies в бележка от сряда. "Въпреки че кандидатите за кабинета на Байдън са говорили твърдо по отношение на Китай, ние вярваме, че стратегията му би била по-устойчива и по-малко разрушителна за финансовите пазари", пишат още те.

Други обаче поддържат тезата, че перспективата за влошаване на напрежението между САЩ и Китай все още съществува. Консултантската компания Eurasia Group описа напрежението между САЩ и Китай като един от най-големите рискове през 2021 г., добавяйки, че Байдън вероятно ще привлече съюзници като Европейския съюз, Япония и Индия, за да се противопостави на Китай.