Успехът на вертикалното земеделие зависи от най-евтината крушка

Инвеститори са привлечени от идеята да решат проблема със земеделието и нуждата от изхранване на нарастващото население

10:40 | 16 януари 2021
Обновен: 10:40 | 16 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантският мол Yas Mall в Абу Даби не е най-очевидното място за развитие на природата. В огромния комплекс се помещават 20 кинозали и закрит тематичен парк на Ferrari, пише Bloomberg. В сърцето на този мол се помещава хипермаркет Carrefour, в който няма естествена светлина или почва, но рафтовете от пода до тавана предлагат билки и малки зеленчуци, отглеждани точно в магазина. Пресните продукти са рядка гледка в Обединените арабски емирства, обгърнати почти изцяло от пустиня, като 80% от храната се внася. Отглежданите билки и зеленчуци се предлагат като здравословен начин клиентите да намалят въглеродните емисии, които биха се генерирали при транспортирането на хранителните стоки.

Преди повече от десетилетие микробиологът Диксън Деспомьер представи идеята, че държави с малко обработваема земя като Обединените арабски емирства могат да станат самостоятелни, като отглеждат храна с идеално оптимизирана изкуствена светлина и топлина. Той нарече това вертикално земеделие и обясни, че така може да се намали глада в света и да възстановят горите, засегнати от комерсиализираното земеделие. Биха се намалили и емисиите, затоплящи планетата, причинени от оран на полета, плевене и събиране на реколтата, както и транспорт.

Carrefour отглежда

Carrefour отглежда билки и малки зелени растения като рукола на рафтове, подредени от пода до тавана. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

В годините след това милиони долари се изсипват в компании, опитващи се да превърнат идеята на Деспомьер в реалност. Земеделието и горското стопанство представляват около една четвърт от парниковите газове в света, докато търсенето на нови земеделски земи за изхранване на нарастващо световно население изостря обезлесяването. Перспективата за решаване на двата проблема привлича всички видове инвеститори - от технологични предприемачи до ресторантьори и индустриални гиганти като Walmart.

Рекордните 754 милиона щатски долара рисков капитал са инвестирани в индустрията през първите три тримесечия на 2020 г., показват данните на PitchBook, което е 34% увеличение спрямо цялата 2019 г. Особен интерес привличат Сингапур и ОАЕ, чиито правителства са си поставили цели да увеличат националното си производство на храни.

Но вертикалното земеделие ще трябва да стане много по-евтино, за да изпълни своите високи стремежи. Въпреки че освобождава обработваемата земя и използва 95% по-малко вода, създаването на идеалните условия за отглеждане на растения в крайна сметка консумира много повече енергия от традиционните методи. Осветлението трябва да работи от 12 до 16 часа на ден, а през зимата трябва да се използва отопление. Мигел Поведано, главен оперативен директор в Majid Al Futtaim Retail, която управлява франчайза Carrefour в Близкия изток, Африка и Азия, казва, че вертикалните ферми струват 20% до 30% повече от традиционните.

„Инвеститорите може да видят как балонът се пука, преди да имат шанс да се докажат“, казва Майкъл Дент, анализатор в IDTechEx. Според него ако хората очакват промяна в света и не я виждат през първите две или три години, а виждат само една висококачествена салата - има шанс да изтеглят инвестициите си и да преминат към следващото нещо.

Анализът на Дент показва, че повечето вертикални фермери се фокусират върху билките и зелените салати поради бързите и прости цикли на реколта. Също така е по-вероятно да отглеждат билки като канабис, отколкото по-калорични тикви или пъпеши, които се нуждаят от повече енергия и вода.

Зелените салати

Зелените салати изискват по-малко енергия и вода, за да растат на закрито, отколкото храни с по-висока калоричност. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Вместо да хранят бедните в света с висококалорични храни, зеленчуците и билките, отглеждани от закрити ферми, ще бъдат само опция за богатия елит в света в продължение на много години напред.

Вертикално отглежданата продукция е далеч по-скъпа от конвенционално отглежданите стоки и дори повечето биологични продукти, установява Дент. Например, базирана в Ню Йорк компания произвежда зеле на закрито, което е почти три пъти по-скъпо от обикновено зеле.

„Вертикалното земеделие може да е интересно нещо, ако има технологии, които да го направят по-малко енергоемко“, коментира инвеститорът от Emerald Technology Ventures Джина Доманиг. По думите й в момента вертикалното земеделие не е икономически или екологично стабилно във всички области.

Един от вариантите за намаляване на разходите е слънчевата енергия, която се превърна в най-евтиния източник на електроенергия в много части на света. В Германия Farmers Cut разработи комбинация от слънчеви електроцентрали и батерии, така че плаща по-малко енергия, отколкото при свързване към мрежата на страната, казва главният изпълнителен директор Хенър Шварц. Разходите за съхранение на енергия в Германия могат да достигнат 10 или 11 евроцента за киловат.

В Абу Даби Carrefour се опитва да намери доставчик на електрически крушки, които да намалят потреблението на енергия с до 65%, обяснява Поведено.

„Консумацията на електроенергия е основният проблем. Но и не става въпрос само за това, което вие като компания искате да правите. Въпросът е, че карате клиента да замени внесените продукти с тази технология и ключовото е, че тя трябва да бъде наистина достъпна по отношение на цената“, каза още главен оперативен директор в Majid Al Futtaim Retail.