Илън Мъск направи милионери най-верните си фенове

Т. нар. тесланери се радват на портфолио от акции, оценено на 1 млн. долара

12:49 | 19 декември 2020
Обновен: 14:12 | 19 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Брандън Смит не притежава нито един от лъскавите електрически автомобили на Tesla. В малкото градче на юг от Милуоки, където живее, дори да се види един от тях на пътя, е рядкост, пише Bloomberg.

Но в края на юни 2017 г. Смит инвестира 10 000 долара от спестявания си в акции на Tesla. Самият той си признава, че това му е била първата му инвестиция в компания. Инвестиция, която се оказва само началото. С всяка заплата, Смит, който е видео продуцент по професия, покрива битовите си сметки и с остатъка купува допълнителни акции.

„Годишната ми заплата не е 6-цифрена сума и въобще не разбирам от пут и опции“, коментира 32-годишния Смит в телефонно интервю. 

"Просто купувам и ги държа през цялото време. Никога не съм продавал дори една акция."

Сега Смит се присъедини към редиците на така наречените "тесланери", както биват определяни някои от инвеститорите в компанията, като портфорлиото му е нарастнало според сегашни оценки до над 1 милион долара, подхранено от близо 684-процентното рали в цените тази година. В понеделник Tesla ще се присъедини към индекса S&P 500, което е огромна стъпка за Илън Мъск и компанията, която той ръководи като главен изпълнителен директор от 2008 г.

Брандън Смит

Брандън Смит притежава портфолио, оценявано в момента на 1 млн. долара от акциите на Tesla, но не и автомобил на компанията. Снимка Sara Stathas/Bloomberg

Това е ще се окаже и светъл ден за легионите от инвеститори на дребно, които преоткриха мисията на Tesla за чиста енергия като своя, но бяха изправени пред много трудности за тези 12 години - производствени пропуски, туитове на Илън и срива на пазара, породен от пандемията.

Приказката за

Приказката за тесланерa: Инвестираните 5 794 долара след IPO-то на Тesla през 2010 година сега достигат до един милион долара. Графика: Bloomberg Data

Тези, които успяха да удържат инвестициите си, бяха отлично възнаградени: акциите на Tesla се покачиха тази година след пет поредни четиримесечия на печалби и нарастващи настроения на Wall Street за ускоряване на процеса по електрификация на превозните средства.

Накъде ще се насочат акциите оттук насетне е въпрос, пораждащ интензивни дебати. Като за начало инвеститорите и анализаторите все още спорят какво е Tesla: автомобилен концерн; "зелен гигант"; или технологична компания. Има и разногласия по отношение на това как трябва да бъде оценена компанията. Goldman Sachs смята, че акциите ще достигнат 780 долара, докато според оценката на JPMorgan Chase те трябва да струват само 90 долара. 

Не е нужно човек да работи на Wall Street, за да може да види какво се случва между редовете на финансовите отчети на Tesla. Плътната, разтегна екосистема от подкасти, форуми в Reddit и YouTube канали, посветени на почти всеки аспект на Tesla, предоставят възможност да се научи за компанията, без изобщо да се чете анализаторски доклад.

Има безброй форуми и регионални клубове на собственици, които се събират в Zoom или се срещат лично, за да проверят например най-новата станция Supercharger на Tesla. Седмичният подкаст на Райън Маккафри „Ride the Lightning“ продължава да се излъчва за пета поредна година, а „Tesla Daily“ на Роб Моуър се публикува всеки делничен ден. По думите на Смит той прекарва два до три часа на ден, за да научи последните новини за Tesla, като често сърфирането му из форумите запълва обедната му почивка. 

Tesla изцяло прие с отворени обятия инвеститорите на дребно, както никоя друга публично търгувана компания. Нейните тримесечни заседания на акционерите редовно стават платформа за въпроси от инвеститорската тълпа. По време на спор в рамките на едно от тези заседания през май 2018 г., Мъск се подигра с анализаторите от Wall Street заради "сухите" им и "скучни" въпроси. „Ще отидем в YouTube“, каза той и след това позволи на Гали Ръсел, водещата на финансово токшоу, насочено към милениялите, да задава въпроси в продължение на 23 минути.

Ранобудните

Ранобудните: Ето колко е трябвало да инвестирате в акции на Tesla, за да достигнете портфолио с оценка от 1 млн. долара. Графика: Bloomberg Data

По време на заседанието на акционерите през януари Мъск заяви, че според него инвеститорите на дребно имат „по-задълбочени и по-точни данни“, отколкото много други институционални инвеститори и анализатори.

62-годишната Лора Голдман коментира, че базираните в Ню Йорк анализатори са пропуснали в докладите им колко привлекателна е компанията за по-младото поколение, което е силно притеснено от климатичната криза и ангажирано с нейното противопоставяне. Голдман, бивш брокер на акции, дори не притежава кола - да не говорим за Tesla. Тя закупила 300 от акциите на компанията през есента на 2010 г., няколко месеца след IPO-то и до този момент продължава да увеличава портфолиото си. 

През цялото време Голдан казва, че заветните автомобилни производители като General Motors и Ford Motor изглежда са стояли отстрани, докато настъпвало електрифицираното бъдеще. „Имам богати републикански приятели“, заяви Голдман. 

„Когато те започнаха да купуват автомобили Tesla, това ме убеди да се придържам към акциите.“

След четвъртък тя беше близо до присъединяването към редиците на милионерите, като заяви, че нейните акции на Tesla са на стойност от близо 984 хил. долара.Тя отбелязва как Мъск често се представя като луд - сякаш това е негатив за околните. Но налудничавите възгледи на милиардера му помогат да преодолее всяко препятствие и според нея това e oсновната причина Тesla да просперира.

Но има акционери в компанията, които са и също горди собственици на нейните автомобили.

60-годишният Базел Терманини взима първата си Tesla - Model S - на Бъдни вечер 2012 г. Той притежава седем автомобила на компанията и в момента кара Model Y в Питсбърг, където практикува лекарската си професия „Шофирането на Tesla е като разликата между черно-бял телевизор и цветен“, каза Терманини в телефонно интервю. 

"Веднъж качите ли се на Tesla, не можете да слезете."

Базел Терманини.

Базел Терманини, роден в Сирия лекар, който живее в Питсбърг, казва, че двете му най-големи страсти са Сирийско-американското медицинско общество и Тесла. Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Терманини започва да инвестира в компанията няколко месеца след IPO-то през юни 2010 г. и по негови думи инвестицията му е нараснала до над 2,5 милиона долара, от които една част са опции и другата - акции. През годините е изтъргувал някои от тях, но сега вече не продава - решение, което е улеснено от факта, че има разнообразно портфолио.

Инвестирането в една компания - особено такава, която е исторически нестабилна като Tesla - е рисковано. Но привлекателността на сектора е лесна за разбиране.

„Електрическите превозни средства са една от областите на енергийния преход, относно която хората могат да се отнасят по различен начин“, каза Колин Маккерачър, ръководител на транспортния анализ в BloombergNEF. 

"Транспортът до някаква степен има човешки облик, какъвто декарбонизацията и електроснабдяването никога не биха притежавали. Начинът, по който включвате лампите си, ще остане същият, независимо дали в миналото токът е бил захранван от слънчева енергия или газ и въглища. Начинът, по който шофирате, създава различни емоции в тази нова ера и не бих подценил вълнението, което това създава и за инвеститорите."

Въпросът за много от тези тесланери е какво да правят сега. Дали да диверсифицират риска в други инвестиции; дали да ги продадат и да осребрят част от печалбата; или да останат с Мъск?

Голдман сподели, че ще следи изкъсо представянето на акциите, след като компанията стане част от S&P 500, тъй като това означава, че Tesla ще се появи в повече взаимни фондове и големи институционални холдинги. 

„Нестабилността и фанатиците на фондовите пазари са част от това, което направи инвестицията в Tesla толкова забавна“, коментира Голдман. 

Смит няма стратегия за изход за инвестицията си в Tesla, въпреки че е започнал да обмисля да построи или закупи собствна къща. В момента той и брат му споделят жилище, което дядо им е построил в Кудахи, Уисконсин. Понеделник - денят, в който Tesla се присъединява към S&P ще бъде неговия 33-и рожден ден. Той остава бичи настроен по отношение на бъдещето на Tesla и смята, че растежът на компанията тепърва предстои.

„Следващото голямо нещо ще бъдат доставките за четвъртото тримесечие, когато Tesla може да достигне 500 000 доставени броя за годината“, каза Смит, който има тениска Cybertruck и успя да си закупи бутилка „Teslaquila“, преди да тя бъде разпродадена. 

„След това имате предстоящото производство на батерии в Тексас и Cybertruck. Този бизнес има и енергийно отражение. Не мисля, че хората осъзнават мащаба на амбициите на Tesla. "