Пандемията: бич или ускорител за глобализацията

Някои анализатори твърдят, че международната търговия със стоки не само, че не намалява, но се е увеличава

12:50 | 2 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакваше се пандемията от Covid-19 да сложи последния гвоздей в ковчега на глобализацията и да подтикне към отстъпление в нова ера на протекционизъм. Вместо това сега някои наричат ​​кризата Великия ускорител.

Спадът в международната търговия беше бърз и стръмен по време на първите блокади, но възстановяването, подхранвано от спешни фискални и парични стимули, беше също почти толкова рязко. Глобалната търговия завършва годината със силен подем, пише Bloomberg.

След две години на митническата война между САЩ и Китай, търговията, осъществявана чрез разтегнати мрежи от доставчици – врагът на защитниците на протекционизма - действа като спасителна линия за потребителите и като амортисьори за много бизнеси. Компании като Samsonite International SA и Walgreens Boots Alliance Inc. усилват своите източници на производство в чужбина, вместо да се оттеглят от световните пазари.

„Това, което научихме, е, че веригите за доставки са гъвкави и приспособими“, заяви в интервю главният икономист на Световната търговска организация Робърт Купман.

Натали Блит, ръководител на глобалното търговско финансиране в HSBC Holdings Plc, не смята, че компаниите отстъпват от веригите за доставка в полза на вътрешните пазари, за да се предпазят от нови рискове. Напротив.

Тя е на мнение, че пандемията действа като „голям ускорител“, когато става въпрос за търговия, особено с помощта на технологиите, тъй като компаниите укрепват регионалните бази, докато наблюдават процъфтяващата средна класа от около три милиарда потребители в цяла Азия.

Няма отстъпление

В началото на годината СТО прогнозира, че глобалните търговски потоци могат да спаднат с цели 32%, което би надхвърлило най-лошия спад от Голямата депресия.

Ако текущите цифри се задържат през четвъртото тримесечие, СТО прогнозира, че световната търговия със стоки ще спадне само с 9,2% през 2020 г., което е по-малко от 12%-процентовия спад в световната търговия през 2009 г. в разгара на финансовата криза.

В отговор на пандемията мултинационалните компании разработват нови начини и намират нови места за производство на своите стоки.

Вземете например Samsonite, производителя на чанти и куфари, който изпита двойните шокове на търговията през последните три години: мита и забрани за пътуване. Компанията, базирана в Мансуфит, Мансфийлд през следващата година ще получи по-малко от 35% от продуктите си за Северна Америка от Китай, в сравнение с 95% преди две години, заяви изпълнителен директор в конферентен разговор миналия месец.

Веригата на доставки на Samsonite сега се простира до Тайланд, Виетнам и Камбоджа.

„Този ​​екип наистина свърши невероятна работа по преместването и качеството на това, което получаваме извън Китай, е много добро, както винаги досега“, каза изпълнителният директор Кайл Франсис Джендро.

Глобализацията в обратна посока

Междувременно апетитът на Китай за селскостопански стоки като царевица, соя, пшеница и сорго остава "доста силен", заяви старши вицепрезидентът на Archer-Daniels-Midland Co. Грег Морис по време на неотдавнашна презентация. По думите му въпреки пандемията глобалните търговски потоци всъщност се увеличават тази година спрямо предходните години.

Друг ключов фактор за устойчивостта на глобалната търговска система беше решението на страните да се противопоставят на своите най-протекционистки инстинкти, а новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обещава да включи страната отново в многостранните усилия.

Правителствата обикновено се придържаха към своите ангажименти към СТО и поддържаха търговията отворена по време на първата вълна на вируса, показва последния доклад на СТО за търговските ограничения на Г-20. Сред тези икономики търговията, подложена на мерки за ограничаване на вноса, несвързани с Covid-19, е спаднала до 42,9 млрд. долара между средата на май и средата на октомври - от 417,5 млрд. долара през предходния петмесечен период.

„Правителствата научиха уроци от миналия опит, че спирането на търговските потоци е проблематично. Може да има предизвикателства пред глобализацията, но това помага да се улесни възстановяването“, каза Купман.

Бързото развитие на ваксините само по себе си е продукт на глобализацията, като инвестициите и научната експертиза се споделят през границите, а производствените центрове и каналите за дистрибуция се формират по целия свят.

Купман заяви, че правителствата ще трябва да предприемат допълнителни фискални и парични мерки, за да смекчат удара за компании и работници, които отново отчитат, че поминъкът им е застрашен.

Тогава „ако ваксината се разпространи и перспективите се подобрят и потребителите станат оптимисти и започнат да харчат, фискалните стимули може да не са необходими“, каза Купман.