В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българска ритейл асоциация: Ако цялата търговия мине онлайн, гръбнакът на компанията се чупи веднага

Рая Попова, генерален секретар на Българска ритейл асоциация, В развитие, 30.11.2020

13:05 | 30 ноември 2020
Обновен: 17:45 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

В България се забелязва голяма диспропорция между фиксираните разходи, които имат търговците на дребно и помощите, които получават от държавата за справяне с неблагоприятното въздействие на ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Това заяви Рая Попова, генерален секретар на Българска ритейл асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Това, за което търговците на дребно апелират са обезщетения за заплатите на служителите си, а на бизнеса да се предоставят безлихвени кредити и помощи, така че да не бъде „изцяло убит и да може да задвижва колелото“, обясни гостът.

Попова каза, че към момента на служител, който е в неплатен отпуск, се плащат по 24 лв. на ден от държавата.

„Всяка помощ е добре дошла и тази мярка е по-навременна от досегашните“.

Въпреки това гостът заяви, че тези средства са недостатъчни с оглед на разходите, които имат домакинствата, когато се грижат за деца или възрастни хора.

„Също така мерките касаят всички, които са пряко засегнати от затварянето, но какво се случва с тези, чиято дейност е пряко свързана със затворения бизнес, но не попадат в наредбата, като доставчиците“.  

По думите на Попова само за три седмици бизнесът ще внесе около 3 милиарда лева в хазната от фиксираните си разходи, а отпусната помощ по досегашните мерки е 224 милиона лева.

„Продължаваме да виждаме голяма диспропорция, а това което ние искаме е да оцелеем, за да може да продължим да връщаме обратно на държавата“.

Попова заяви, че в момента около 85% от обектите на членовете на Българска ритейл асоциация са затворени, а не може да се разчита, че макар и увеличена значително онлайн търговията ще изхранва бизнеса.

„Ако трябва да легне цялата офлайн търговията на онлайн продажбите, гръбнакът на компанията се чупи веднага“.

Целия разговор вижте във видео.

Видеа с всички гости на „В развитие“ можете да видите тук.