Защо не трябва още да отписваме портфейла 60/40?

Моделът на портфолио за инвестиции отчита още една силна година

07:40 | 23 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Защо не трябва още да отписваме портфейла 60/40?

Балансираният портфейл от акции и облигации в продължение на десетилетия беше сред малкото почитани правила за инвестиране. И все пак съмненията в подхода нараснаха след удара от пандемията, която превърна 2020 г. в една необикновена година.

Но все пак изглежда, че това ще бъде още една година на солидно представяне за 60/40. Стойността на моделът на портфейл, съставен от 60% акции и 40% облигации, се е повишил с 13% до момента, показва индекс на Bloomberg.

Портфолио от 60/40 се представя почти толкова добре, колкото портфейл от акции. Графика: Bloomberg

Устойчивостта на стратегията е опровержение на много критици, които от известно време призовават за отказване от нея. В края на миналата година Morgan Stanley прогнозира период на анемична възвращаемост за типичен портфейл 60/40, а тази година започна дебат за потенциалните алтернативи на облигациите в стратегията, тъй като доходността им спадна до исторически минимуми.

„Голямата изненада е колко добре се е справило портфолиото 60/40 за година като 2020 г. - то запасило историческите си средни стойности“, каза Винсент Делуар, глобален макро стратег в StoneX Group Inc.

Добавянето на солидна част от облигации към кошница от акции е основна част от диверсифицираното инвестиране от десетилетия, като по-стабилният компонент с фиксиран доход действа като баланс на по-рисковите акции, чувствителни към растежа. Тази година се наблюдаваха периоди, когато акциите и облигациите се движеха заедно. Критиците се възползваха от тези моменти, за да омаловажат стратегията.

Аргументът им гласи, че облигациите не могат да се използват за хеджиране срещу колебания при акциите, ако и двете се покачват и спадат заедно. Но това е неразбиране на концепцията за инвестиция 60/40, която трябва да доведе до диверсифициран портфейл за дългосрочния инвеститор, а не за  фокусиран в краткосрочен план хедж фонд с абсолютна възвръщаемост.

Нейтън Тоофт, глобален ръководител на разпределение на активи в Manulife Asset Management в Бостън, отбеляза, че макар стратегията „да не е мъртва“, очакванията за възвръщаемост за традиционно балансирано портфолио „вероятно ще спаднат доста от последните няколко десетилетия“.

JPMorgan Asset Management наскоро намали очакваната си възвръщаемост за портфейл 60/40 на 4,2% за следващите години, въпреки че понижи прогнозите за растеж на портфейлите от глобални акции до 5,1%.

За стратега на Societe Generale Соломон Тадесе дефлационният натиск заради пандемията от коронавируса и безпрецедентният отговор на паричната политика вероятно ще доведат до по-ниски корелации между различните класове активи в бъдеще. Това би трябвало да е от полза за инвестициите 60/40, каза той.

„Скептицизмът относно 60/40 и по-общо представянето на кръстосаните активи беше погрешен, тъй като не отичаше огромните несидурности зад корелациите на възвръщаемостта на активите“, каза Тадесе и прогнозира, че силното изпълнение на стратегията ще продължи.