Какво може да прави Тръмп, след като напусне Белия дом?

Растат спекулациите, че президентът ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

09:17 | 14 ноември 2020
Обновен: 10:39 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Доналд Тръмп ще остане на поста си до 20 януари, когато ще предаде работата на наследика си, след като стана ясно, че кандидатът на демократите Джо Байдън е спечелил 306 електора на изборите в САЩ - значително повече от необходимите 270. Това повдига въпроси какво следва за Тръмп след този момент, пише BBC.

“Доналд Тръмп наруши много норми като президент”, заяви Тим Калкинс, професор по маркетинг в Kellogg School of Management. “Няма причина да смятаме, че Тръмп ще действа като който и да е бивш президент”, добавя той.

Ето и някои възможности:

Да се кандидатира отново

Това може и да не е краят за политическите амбиции на Тръмп - той може да се кандидатира отново за втори мандат.

Гроувър Кливланд е единственият американски президент, който напуска Белия дом и се завръща отново в него след четири години. Той печели поста през 1885 г. и след това отново през 1893 г.

Според американската конституция “нито един човек не трябва да бъде избиран за президентския пост повече от два пъти”, но в нея не се посочва, че пътите трябва да са последователни. Бивши съветници смятат, че именно такива са плановете на Тръмп.

“Аз абсолютно бих го добавил в списъка с личности, които вероятно ще се кандидатират през 2024 г.”, заяви наскоро бившият началник на кабинета Мик Мулвани.

Да спаси бизнес империята си

Преди да се занимае с политика, Тръмп беше магнат на пазара на недвижими имоти, телевизионна звезда и собствен представител на бранда си, като използваше своето име за сключването на привлекателни сделки.

Той може би ще иска да се завърне отново в света на бизнеса.

New York Times съобщи, че Тръмп има заеми в размер на над 400 милиона долара, които ще бъдат изискуеми в рамките на четири години, въпреки че ги описа като “малък процент” от нетното му богатство.

Организацията на Тръмп има множество хотели и голф игрища. Също така президентът има имоти в Маями, Истанбул и Филипините, голф игрища в САЩ, Великобритания, Дубай и Индонезия. Ако това е пътят, по който Тръмп избере да поеме през януари, то определено има много работа пред него.

Много от бизнес начинанията на Тръмп са в сектора на пътуванията и на развлекателната индустрия, които бяха тежко ударени от коронавирусната пандемия.

Forbes съобщи, че богатството на президента може да се е свило с един милиард долара заради пандемията.

Да стане медиен магнат

Тръмп не е непознат на телевизията след реалити шоуто The Apprentice.

Има множество спекулации, че амбициите на президента са да навлезе в новинарските медии, стартирайки свой собствен канал или чрез сътрудничество с новинарска мрежа.

“Той определено има потенциална публика”, заяви Хенри Шафер, вицепрезидент на Q Scores Company.

Възможно е Тръмп да си сътрудничи с One American News Network (OANN) или Newsmax.

Възможни са и други опции.

Президентите често подписват сделки за книги с Барак и Мишел Обама. Джордж Буш получи 10 милиона долара аванс за своите мемоари.

Обама също така сключват сделки за милиони долари с Netflix, като представители на семейство Клинтън имат договорени споразумения за подкасти.

Да се пенсионира

Тръмп ще получава президентска пенсия и множество други облаги, след като напусне поста си, така че той може да реши да се пенсионира на 74-годишна възраст.

Според проф. Калкинс обаче подобен спокоен сценарий е малко вероятен за мъж, прекарал по-голяма част от живота си под светлината на прожекторите.

“Малко вероятно е Доналд Тръмп да изчезне като личност и мисля, че ще продължим да виждаме марката Тръмп по света”, посочва той.

През октомври Тръмп спекулира, че ако загуби изборите може би ще се чувства толкова зле, че вероятно ще напусне страната.