Какво значи победата на Джо Байдън за пазарите?

Повечето инвеститори са по-разтревожени относно Конгреса

11:33 | 9 ноември 2020
Обновен: 11:37 | 9 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg
Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Белият дом ще смени обитателя си през януари, но две важни сили, които движеха финансовите пазари през тази година, вероятно ще останат същите - Федералният резерв и пандемията, пише The Wall Street Journal.

Фонд мениджъри се обединиха около идеята, че случващото се сега не зависи много от това, че кандидатът на демократите Джо Байдън ще поеме контрола над Белия дом, особено като се има предвид, че Конгресът може да бъде разделен.

САЩ все още се борят с разпространението на коронавируса. Пазарът на труда в страната ще се изправи пред дълго възстановяване след пандемията. На фона на тези факти Фед почти сигурно ще се придържа към обещанието си да подкрепи икономиката, поддържайки ниски лихвени проценти и изкупувайки облигации за милиарди долари всеки месец.

Ето и някои уроци от миналата седмица:

Откажете се от очакванията за отделните сектори, направени преди изборите

Много инвеститори, проследяващи дългосрочното представяне на пазара, са фокусирани върху голямата картина и какво ще значи инвестирането в среда с нисък растеж и ниски лихви, а не върху индивидуалните победители и губещи.

Широко разпространено очакване сред стратези и анализатори преди изборния ден беше, че демократите ще спечелят контрол над двете камари в Конгреса, което обаче почти сигурно няма да се случи и републиканците вероятно ще вземат Сената. Това означава, че много политически промени, които щяха да облагодетелстват или да ударят определени индустрии, сега изглеждат по-малко вероятни за осъществяване.

Това доведе до вълна от движения на пазара. Акциите на компаниите от сектора на здравеопазването, които бяха под натиск на фона на очакванията за “синя вълна” и по-строги регулации, поскъпнаха през миналата седмица. Междувременно борсово търсуваните фондове, проследяващи доставчиците на възобновяема енергия, се представят по-слабо.

“Пазарите ни казват, че изходът от президентската надпревара може да е по-малко важен от случващото се в Конгреса”, заяви Майкъл Фар, президент на Farr, Miller & Washington.

Инвестирайте с идеята, че няма да има голям пакет от стимули

Случващото се с пазара на облигации също не трябва да бъде пренебрегвано. В седмиците преди президентските избори доходността по облигациите се покачваше на фона на очакванията, че победа на демократите ще доведе до фискален пакет за трилиони долари. В сряда обаче доходността по 10-годишните държавни облигации отбеляза най-резкия си еднодневен спад от април насам.

Защо това е от значение? Обикновено доходността по облигациите нараства, когато инвеститорите очакват тласък по отношение на икономическия растеж и инфлацията в бъдеше - типът условия, които могат да станат факт след по-голям пакет от стимули в подкрепа на икономиката. Според случващото се на пазара през миналата седмица обаче инвеститорите се подготвят за повече от същото под президентството на Байдън - икономика, която се изправя пред дълго и неравно възстановяване от пандемията.

“Вероятният изход от надпреварата за Сената и президентските избори не променя факта, че все още се борим с Covid-19”, посочва Кевин Гидис от Raymond James.

Първоначалните очаквания понякога са подвеждащи

Като се имат предвид действията на пазара от миналата седмица - силното рали при акциите, изглежда инвеститорите се подготвят за президентство на Байдън и разделен Конгрес.

Това обаче определено не беше първоначалното очакване.

Фючърсните пазари бяха обект на голяма волатилност във вторник на фона на различните очаквания около резултата от президентските избори в САЩ. Brexit, изборите от 2016 г. и случилото се миналата седмица показаха, че множество експерти не успяват да прогнозират правилно предстоящите събития от първия път. Ето защо много дългосрочни инвеститори заявиха, че ще оставят предположенията на специалистите и ще се опитат да подготвят портфолио, което е удачно за всеки резултат.

Насочвайки се към изборите, Ричард Бернщайн от Bernstein Advisors посочва, че предприема по-консервативен подход спрямо минали години, като се има предвид високата несигурност относно вота в САЩ, глобалната икономика, пандемията и фискалните стимули. Подобно на други фонд мениджъри, той отбелязва, че е по-малко разтревожен за перспективата кой ще спечели изборите, отколкото за това кой ще спечели Сената.