Какво ще променят дигиталните валути на централните банки за потребителите, банките и икономиката?

Нито една централна банка в света все още не е представила своя дигитална валута, но мнозина работят в тази насока

07:47 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Централните банки по света се насочват към въвеждането на нов вид пари, познати като дигитални валути, пише The Wall Street Journal.

Китай е водещ в надпреварата. През април Пекин заяви, че ще разшири полотната си програма за електронни разплащания, която има сходни черти с биткойн и някои други частни криптовалути, и в други големи градове в страната.

Дори Федералният резерв, който дълго твърдеше, че няма планове да пуска дигитална валута, планира да създаде и тества хипотетичен дизайн. Гуверньорът на Фед Джером Пауъл отбеляза в понеделник, че “много работа” трябва да бъде свършена преди централната банка да реши да пусне свой дигитален долар.

Ето и какво трябва да знаем за тази нова парична форма:

Защо централните банки искат да въведат дигитални валути?

Пандемията ускори преминаването от физически кеш към алтернативни платежни методи в развитите икономики.

Централните банки проучват начините да създадат дигитална версия на кеша: пари, на които може да се вярва, удобни са за употреба и са широкодостъпни за хората.

Ако чуждите страни издадат свои собствени дигитални валути или в случай, че частните криптовалути наберат популярност, те могат да повлияят на традиционните парични средства, емитирани от централните банки, като доведат до риск възможността им да проследяват паричната си политика.

Има ли вече налични дигитални валути?

Биткойн е наричан дигитална валута, но няма нищо общо с парите, които потребителите носят. Това е компютърна програма, която позволява на хората навсякъде по света да разменят стойност през интернет в рамките на минути.

За разлика от традиционните пари, биткойн и други криптовалути не са издавани от страните или от централните банки. Хората и компаниите използват мощни специализирани компютри, за да “извличат” или “копаят” биткойни.

Нито една централна банка в света все още не е представила своя дигитална валута.

Защо биткойн не се превърна в популярен платежен метод?

Повечето търговци не позволяват криптовалутите да бъдат използвани за плащания, защото няма гаранция, че биткойн може лесно да бъде заменен за по-традиционни парични средства с предвидими стойности.

Потребителите и продавачите също така не приемат биткойн като начин за плащане, защото стойността му е волатилна.  Само преди година стойността на биткойна варираше между 4945 и 12 399 долара, показват данни на CoinDesk.

Колко долара

Колко долара струва един биткойн. Графика: CoinDesk

Биткойнът си спечели и негативна репутация, защото е на практика анонимен. Всеки с компютър и достъп до интернет може да си свали софтуера. За разлика от отварянето на банкова сметка, потребителите не трябва да предоставят информация за себе си при стартирането на акаунт за криптовалути. Това също така е предизвикателство за властите да проследят и накажат злонамерените участници на пазара, използващи криптовалути.

За какво се използва биткойн?

Вместо да се използва като платежно средство, биткойн е приеман за финансов инструмент от повечето си ползватели. Според тях стойността на криптовалутите ще продължи да се покачва, тъй като броят им остава оскъден, като развитието на блокчейн технологичта ще позволи и нови начини на употреба на биткойна през времето.

Какви ще са ползите от дигиталните валути на банките?

Централните банки ще издават директно дигиталните си валути в онлайн портфейлите на потребителите, без да включват банки или други посредници, съгласно някои от предложенията, които се разглеждат.

Американците също така може да притежават сметки във Фед, за да осъществяват трансакции с дигитални долари, което ще улесни процеса за тях и ще намали цената за обмен на плащания.

Подобна система можеше да помогне на правителството например да изпрати стимули на американските домакинства или помощи за малките компании по-бързо през последните месеци.

Дигиталните валути ще дадат на централните банки по-дълбок поглед на движенията на парите в икономиката. Те могат да помогнат и за по-голяма ефективност на монетарната политика, позволявайки на централните банки да променят лихвите директно по сметките, държащи продукта.

Какви са рисковете?

Един от ключовите въпроси, които централните банки трябва да решат, е как да избегнат дестабилизация на икономиките и финансовите пазари.

Ако нова парична структура, създадена около дигиталните валути, позволи на американците да управляват спестяванията и сметките си директно с Фед, търговските банки могат да изгубят депозити, които са основният им източник на финансиране. Заради това централните банки говорят за ограничаване на обхвата на дигиталните им валути, вероятно чрез налагането на таван на средствата, които могат да бъдат съхранявани в сметка в централната банка.

Има нарастващи опасения също така относно поверителността и дигиталното наблюдение, тъй като правителствата ще могат да проследяват плащанията, направени с тези нови валути. В допълнение някои хора се тревожат, че централните банки могат да наложат отрицателни лихви на депозитите на потребителите.

Пауъл отбеляза в понеделник, че Фед трябва да предвиди риска от кибератаки, фалшифициране и измами, както и влиянието на дигиталната валута върху монетарната политика и финансовата стабилност.

“Смятаме, че е по-важно да направим това правилно, отколкото да сме първи”, заяви той.