Онлайн продажбите нарастват в коронакризата. Устойчив ли ще бъде растежът

Само за едно тримесечие електронната търговия е отбелязала сходен растеж с този от последните четири години в САЩ

15:09 | 17 октомври 2020
Обновен: 15:51 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

От години насам разходите за онлайн покупки нарастват бавно, но устойчиво в САЩ. От 2010 до 2019 г. делът на разходите в сектора на електронната търговия се повишава от 4 до 12% - с около един процентен пункт всяка година, пише Quartz.

След това дойде коронакризата. От първото тримесечие на 2020 г. до второто данните в САЩ показват, че делът на електронните продажби от общите се увеличава от 11,8 до 16,1%. Това означава, че само за едно тримесечие електронната търговия е отбелязала сходен растеж с този от последните четири години.

Хората купуват много повече от Amazon, но не само от гиганта. Магазини като Best Buy, Target и Home Depot отчитат огромни увеличения на онлайн продажбите си през тази година. Macy’s дори обяви, че ще превърне един от физическите си магазини в център, чрез който да изпълнява всичките си поръчки.

Делът на

Делът на онлайн продажбите от общите продажби в САЩ. Графика: Quartz 

Категориите, които отчитат най-висок ръст на покупките онлайн, са строителни и градински продукти, храни и напитки, както и продукти за здравето и лична грижа. Онлайн покупките на строителни и градински материали се увеличават над двойно в периода между първото и второто тримесечие - от 4 милиарда долара до 8,2 милиарда долара.

Често поръчваните стоки сега - като хранителни и здравни продукти, бяха много по-малко търсени онлайн преди пандемията в сравнение с дрехите и електрониката. Все пак много купувачи, притеснени от здравния риск от посещението на магазина, се насочиха към онлайн поръчки, за да задоволят дневните си нужди.

Разходите за моторни превозни средства са една от областите, в които не се забелязва съществен ръст на онлайн покупките. Това е важна причина защо онлайн харчовете не се увеличават дори повече по време на пандемията. Около една пета от всички продажби на дребно са за моторни превозни средства, но по-малко от 4-процентен дял от тези покупки са осъществени онлайн.

Увеличение на

Увеличение на дела на онлайн продажбите в САЩ по категории между първото и второто тримесечие. Графика: Quartz 

Остава въпросът дали онлайн търговията на дребно някога ще се завърне към предходните си нива. Въпреки че е възможно да настъпи известно забавяне на растежа, повечето анализатори смятат, че по-голям дял на онлайн търговията ще бъде новото нормално. Експертите вярват, че пандемията е ускорила скоростта, с която купувачите се местят в онлайн пространството, докато според ръководителите на компании тя фундаментално е променила начина, по който американците пазаруват.

Онлайн продажбите в САЩ остават силни, след като физическите магазини започнаха да отварят отново. Дори в категории като хранителните стоки, където електронната търговия навлиза бавно, се очаква огромна част от потребителите да продължат да пазаруват онлайн.

В Китай, където онлайн пазаруването е дори по-популярно, отколкото в САЩ, онлайн покупките също се увеличават по време на ранните етапи на пандемията. Онлайн разходите продължават да нарастват и след като строгите ограничения в страната за овладяване на пандемията бяха отменени. Продажбите на гиганта за електронна търговия Alibaba се повишават с 34% през второто тримесечие на годишна база - дори над 22-процентния ръст през първото тримесечие, когато повечето от рестрикциите срещу разпространението на Covid-19 бяха в сила.

Много аспекти на живота вероятно ще се завърнат към нормалното след края на пандемията, но изглежда, че начина, по който пазаруваме, няма да бъде един от тях.