С какво Германия превъзхожда другите европейски държави в кризата?

Страната преминава леко през кризата спрямо Франция, Италия, Великобритания и Испания

20:34 | 16 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Прогнозите за германската икономика от години не са били по-песимистични. Но в други европейски страни те предизвикват завист.

Федералният министър на икономиката Петер Алтмайер прогнозира, че БВП на най-голямата европейска икономика ще се свие с 5,8% през 2020 г. Само с 5,8%. За другите големи икономики на Стария континент нещата изглеждат много по-мрачни: Испания, Италия, Великобритания и вероятно също Франция трябва да бъдат подготвени за двуцифрен спад, пише за Der Spiegel Клаус Хекинг.

„Икономическото развитие в големите европейски държави е изключително разнородно,“ казва Габриел Фелбермайр, президент на базирания в Кил Институт за световна икономика (IfW).

Досега Германия овладява пандемията по-добре от останалите държави както по отношение на здравния проблем, така и икономически. Така беше и през пролетта, когато първата коронавълна преследваше Европа. През второто тримесечие - най-лошото за световната икономика след Втората световна война, спадът в Германия беше само наполовина толкова дълбок спрямо този в Испания или Великобритания.

И докато тези държави все още се борят усилено с последиците от коронакатастрофата, икономиката на Германия се възстановява по-бързо от очакваното. Настроението се подобрява, смятат компании и водещи икономисти в страната.

„Продължаващото добро вътрешно търсене в Германия помага много на икономиката“, обяснява Фелбермайр. И ръководителят на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo Клеменс Фуест коментира: "Германия е една от най-добрите сред големите икономики".

1. Икономиката на Германия беше по-заздравена преди коронавируса

„Тази криза засегна икономики, които бяха много неравномерно стабилни“, казва Фелбермайр. Италия от десетилетия страда от стагнация, Испания - от последиците от еврокризата, Великобритания - от несигурността покрай Brexit, и Франция - от постоянното изоставане в реформите.

Германската икономика не е имала такъв сериозен структурен проблем. За почти десет години бум много компании успяха да натрупат резерви. И в началото на пандемията много от тях все още имаха голям брой поръчки, посочва авторът.

2. Политиката не трябваше да забавя икономиката така

Първо Италия, след това Испания, Франция и Великобритания. Всички те бяха епицентър на пандемията с повече от 900 смъртни случая на ден. За да спре вълната, правителството в Рим и Мадрид вкара големи части от икономиките си в изкуствена хибернация в продължение на седмици. Лондон започна да затваря секторите по-късно, но продължи по-дълго и причини още по-големи щети.

Германия дълго време не се сблъска така сериозно с вируса, а ограниченията за компаниите бяха по-слаби. „За разлика от Франция, например, в Германия не сме имали пълно спиране“, казва шефът на Ifo Фуест. С изключение на автомобилната индустрия много компании продължиха да работят.

3. Промишлеността на Германия е по-устойчива на вируси

Франция, Испания и Италия са сред най-атрактивните туристически дестинации с високи приходи от тази дейност. Сривът на международния туризъм още повече повлече икономиките им надолу. В Германия туристическият сектор не е от такова значение. Това прави индустрията още по-важна. А „ограниченията за пътуване са почти без значение за индустриалните стоки“, казва Фелбермайр. "Световната търговия се  възстановява изненадващо добре. Индустриално силните страни се възползват от това“, става ясно още от думите му, като за пример той дава Полша, където рецесията вероятно ще бъде още по-слаба.

Износът на Германия все още е значително по-нисък, отколкото преди година, уточнява Клаус Хекинг. Но „той се възстанови изненадващо добре“, казва директорът на Ifo Фуест. "Германската експортна индустрия е гъвкава - ако нещата вървят зле на един пазар, те отварят други, особено в Източна Европа", уточнява той. Бизнесът с Китай също се засилва. Освен това германската експортна промишленост предлага разнообразна гама от продукти. Към момента автомобилостроенето и машиностроенето са с отслабени позиции, но износът от страна на фармацевтичната индустрия се увеличава.

4. Федералното правителство има повече средства за преодоляване на кризата

Германската държава никога не е била толкова щедра, както в тази криза, обяснява анализаторът. Обзщетенията за работа на съкратено работно време продължават да се изплащат, средните компании и самостоятелно заетите лица могат да кандидатстват за помощ, а за да привлекат потребителите да пазаруват, федералното правителството и отделните правителствата в провинциите се отказват от част от ДДС. От друга страна, правителството на Обединеното кралство вероятно ще прекъсне програмата за частична безработица, което би застрашило стотици хиляди хора. Държавните помощи от Италия или Испания също са скромни в сравнение с милиардите от Берлин.

"Германия е инвестирала невероятна сума пари. Няма съмнение, че държавата може да издържи", успокоява Фелбермайр. Ако федералното правителство иска да вземе пари назаем на капиталовия пазар, то дори може да реализира печалба с тях, тъй като лихвените проценти по десетгодишните държавни облигации са отрицателни. Нивото на задлъжнялост в Германия обаче ще нарасне силно заради пандемията - според Ifo от почти 60% до около 80% от БВП. Но в сравнение с Франция или Италия това все още е нисък процент.

5. Но това далеч не е добре

Основният германски индекс Dax компенсира загубите си от първата вълна на пандемията. Lufthansa засега е спасена, безработицата се е увеличила умерено и броят на фалиралите компании дори е спаднал. Но най-голямата авиокомпания в Германия може да съкрати хиляди работни места, повече от 4 млн. души все още работят по схемата за съкратено работно време, а експертите се страхуват от вълна от фалити.

Междувременно броят на служители в германската индустрия спада толкова рязко за първи път 10 години, съобщава Федералната статистическа служба (Destatis). 5,5 млн. души са работили в промишлеността в края на юли. Това е със 164 хил. или с 2,9% по-малко от година по-рано. "Това е най-високият процент на спад в броя на служителите на годишна база от май 2010 г.", информира Die Zeit.

И какво се случва, когато броят на коронаинфекциите в тази страна се покачи както във Франция, Чехия или други съседни страни? Или ако световните фондови пазари отново се сринат?

Ситуацията е крехка, подчертава Хекинг. И все още липсват няколко процента за истинско възстановяване. „Ние няма да достигнем скоро старото ниво на БВП“, казва шефът на Ifo Фуест.

И президентът на IfW Фелбермайр е изумен от прекалено оптимистичното според него настроение: "Трудно е да се разбере защо компаниите оценяват икономическата ситуация така, както и през миналия август. Оптимизмът в Германия по думите му е преувеличен.

Докато търговските партньори като Франция, Италия, Великобритания и Испания са уязвими, местната експортна индустрия също ще има проблем, пише в заключение Der Spiegel.