Германия няма да изостави фискалните си разбирания заради Covid-19

В държавата, известна с бюджетната си предпазливост, някои политици вече обмислят начините за завръщане към нея

14:23 | 13 септември 2020
Обновен: 14:31 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Фактът, че Германия насочи масивна фискална подкрепа заради коронавирусната криза не значи, че страната изведнъж е променила вижданията си, пише Bloomberg. В държавата, известна с бюджетната си предпазливост, някои политици вече обмислят начините за завръщане към нея, след като кризата приключи. 

Нивото на

Нивото на публичния дълг на Германия спрямо БВП. Графика: Bloomberg 

Отпускането на стимули и подкрепа в извънредната кризисна ситуация няма да промени разбиранията на най-голямата европейска икономика, която чертае балансирана бюджетна рамка, за да има фискална мощ именно в условията на криза. 

Миналия месец канцлерът Ангела Меркел подкрепи това твърдение, като изрази удовлетворението си, че Германия по-рано не се е изкушила от “сладката отрова” на дълга.

“Има разбиране, че германското правителство е било способно да въведе тази наложителна фискална подкрепа заради пространството си за маневри на първо място”, посочва Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. “Ако не друго, фискалната предпазливост все още е на мода”, добавя тя. 

Този ангажимент може би ще бъде трудно забележим във фискалните планове на правителството за 2021 г., които финансовият министър Олаф Шолц предстои да представи по-късно този месец. По-рано той отбеляза възможността за бюджетен дефицит в размер на 80 милиарда евро (94,4 милиарда долара) за следващата година. 

Подобен дефицит би се добавил към заемите за 218 милиарда евро за 2020 г. за финансиране на различни мерки - от намаляване на ДДС до допълнителни средства за родителите. Германия също така използва бюджетната си мощ за европейския фонд за възстановяване, който може да постави основите на бъдещ фискален съюз.

Въпреки скорошните дългове обаче властите в Германия продължават да твърдят, че ще се придържат напълно към фискалната предпазливост. 

Подобна позиция може да бъде заложена в прагматизма, които характеризима германската експанзивна политика в момента. Тя може обче да се изправи пред предизвикателства, ако резултатът от изборите през следващата година даде преднина на по-силно насочените към разходите Зелени или ако Християндемократическият съюз се окаже в ролята на опозиция, което е по-малко вероятен сценарий.